0

Grozā nav neviena produkta.

Svini svētkus ar mājdzīvnieku drošā vidē

Vai esi svētku gaidās? Svinību galds, dāvanas un ciemiņi – svētki var sagādāt lielu prieku visai ģimenei, tai skaitā Tavam pūkainajam draugam. Tomēr, lai pēc tiem nepaliktu slikta pēcgarša, ievēro šos vienkāršos priekšnoteikumus un svini jebkurus svētkus droši ar suni, kaķi vai citu Tev mīļu mājdzīvnieku.

Necienā mīluli ar našķiem no sava galda

Ir tik grūti pretoties šīm lūdzošajām acīm zem galda! Tomēr, ja piekāpsies, Tev mājās var parādīties “diedelnieks”, kas uzbāzīgi pieprasīs našķus ikreiz, kad kāds ieturēs maltīti. Tādēļ vislabāk būs nekad nedot uzkodas no sava galda, jo īpaši tāpēc, ka šādi našķi parasti satur daudz tauku un cukura, kas var bojāt Tava suņa vai kaķa gremošanas sistēmu, veicināt aptaukošanos, kā arī mazināt apetīti un vēlēšanos ēst sabalansētu barību.

Daudz labāka alternatīva, ar ko aizvietot cienastu no svētku galda ir speciāli izveidoti kārumi, kas satur gan noderīgus vitamīnus, gan palīdz atbrīvoties no zobakmens un var kalpot arī kā dāvana sunim. Savukārt laba dāvana kaķim būs kārumi, kas palīdz no kuņģa izvadīt uzkrājušos spalvas kamolus.

Tomēr, ja dažreiz “grēko”, uzcienājot savu mīluli ar cilvēkiem domātu pārtiku, der zināt, kuri pārtikas produkti tam var būt bīstami. Daudzi no šiem produktiem ir izslavēti kā veselīgi cilvēkam, tomēr sunim vai kaķim var būt kaitīgi un pat nāvējoši. Vairāk par to, ar ko nevajadzētu cienāt savu suni vai kaķi, vari uzzināt šajā rakstā. Noteikti to pastāsti arī bērniem un citiem ģimenes locekļiem, kā arī ciemiņiem, kuri bieži vien neaizdomājas, ka, cienājot mājdzīvnieku ar šādiem produktiem, var nodarīt kaitējumu tā veselībai.

Dod iespēju pamest svinību vietu

Kad māja pilna ar ciemiņiem un svētki sit augstu vilni, var gadīties, ka kāds no dalībniekiem tomēr nejūtas īsti komfortabli. Piemēram, Tavs suns vai kaķis var justies saguris no kņadas, kā arī dažādajiem jaunajiem aromātiem un iespaidiem. Šajā gadījumā jādod viņam iespēja pamest svētku telpu un paslēpties kādā klusākā stūrītī, kur dzīvnieks jutīsies droši un mierīgi. Ja durvis būs aizvērtas, Tavu četrkājaino draugu var pārņemt trauksme un tas var kļūt ļoti nemierīgs vai pat agresīvs. Lai arī ir tādi kaķi un suņi, kas labprāt ir uzmanības centrā un vienmēr gatavi iegūt jaunus draugus, neuztver to kā pašsaprotamu un atstāj viņam izvēles iespēju.

Paslēp dāvanu iesaiņojumu

Ziemassvētku dāvanu saiņošana un izsaiņošana saistās ar patīkamām emocijām. Krāsaini papīrīši, lentītes un rotājumi ar savu izskatu un čaboņu piesaista ne vien cilvēkus, bet arī dzīvniekus. Gan kaķi, gan suņi arī labprāt “mēdz piedalīties” dāvanu saiņošanas procesā, kas var šķist jautri un amizanti. Tomēr esi uzmanīgs un neļauj dzīvniekam spēlēties ar iepakojumu, jo rotaļāšanās laikā tas var aizrīties vai arī apēst kādu sīku detaļu, bet gremošanas traktā nokļuvusi lentīte vai pērlīte var radīt nopietnas veselības problēmas, savukārt uzlaizīti spīgulīši, krāsa vai iepakojuma līme izraisīt saindēšanos. Tādēļ vienmēr novāc pāri palikušo dāvanu iesaiņojumu un noliec to dzīvniekam nepieejamā vietā.

Uzmani Ziemassvētku eglīti

Internetā pieejami daudzi it kā amizanti video, kur redzams, kā kaķis uzrāpjas Ziemassvētku eglītē un to apgāž. Tomēr tas var būt bīstami gan dzīvniekam, gan arī mājiniekiem, kas atrodas blakus gadījumā, ja eglīte uzkrīt virsū, saplīst tajā iekārtie stikla rotājumi vai sagāžas svecītes. Labs veids, kā mazināt kaķa interesi par eglīti, ir brīdī, kad tas sācis apsvērt domu to izpētīt tuvāk un “pataustīt” kādu no rotājumiem, pārslēgt viņa uzmanību uz ko citu, piemēram, kādu rotaļlietu. Svarīgi ir kaķi nebiedēt un nesodīt, bet gan pozitīvā veidā piedāvāt viņam citu interesantu nodarbi. Tāpat noteikti pārliecinies, lai eglīte būtu kārtīgi nostiprināta un stabila, kā arī centies neatstāt dzīvnieku telpā ar viegli aizsniedzamiem Ziemassvētku rotājumiem vienu pašu un bez pieskatīšanas.

Apdomā sveču novietojumu

Svētku laikā galdus, kumodes un plauktus bieži rotā sveces, tomēr atceries, ka dzīvnieks pārvietojas pa ierastiem maršrutiem un var gadīties, ka tas nepamana savā ceļā novietotu sveci vai, mēģinot uzlēkt uz kādas virsmas, uzmet to sev virsū. Svece var tik aizķerta arī ar asti, bet liesmiņa, kas sabojā kažoku, mēbeli vai cilvēka apģērbu var būtiski kaitēt svētku noskaņojumam. Līdzīgi ir arī ar karstiem dzērieniem, kas  krītot var stipri applaucēt ne vien dzīvnieka, bet arī cilvēku ādu un novest pie nopietnām traumām.

Neved suni skatīties salūtu

Ziemassvētkos un Jaunajā gadā bieži vien apkārt skan salūts, kas priecē daudzu cilvēku sirdis. Tomēr blīkšķi un uguņošana var stipri sabiedēt dzīvniekus, tādēļ nekad neej kopā ar suni skatīties salūtu. Arī ierastajās pastaigās vienmēr ved viņu pie saites, lai Tavs mīlulis neaizmuktu pēkšņi izšautas petardes dēļ. Pārliecinies arī, ka kaklasiksna vai iemaukti, ko izmanto, ir pietiekami cieši un dzīvnieks nevarēs no tiem izmaukties gadījumā, ja uznāks panika un viņš mēģinās mukt. Drošības nolūkos piestipriniet pie mīluļa kaklasiksnas savu telefona numuru, lai tomēr gadījumos, kad mīlulis ir aizskrējis, cilvēki palīdzētu viņam ātrāk atgriezties pie jums. Turklāt centies savu dienu saplānot tā, lai pastaigas neiekrīt vēlu vakarā, kad visbiežāk tiek šauts salūts. Vēlams maršrutu ieplānot netālu no mājām, lai gadījumā, ja sākas uguņošana, vari ātri atgriezties ierastajā vidē.

Lai arī svētki sagādā daudz prieka, tiem bieži vien līdzi nāk arī stress, ko izjūt ne vien cilvēki, bet arī dzīvnieki. Gan pirmssvētku laikā, gan arī svētku dienās bieži vien notiek straujas izmaiņas ierastajā rutīnā. Piemēram, ciemiņu uzņemšana vai ciemošanās citu mājās, ilgstoša saimnieku prombūtne un neparasta rosība dzīvniekam var izraisīt trauksmi. Lai to mazinātu, centies pēc iespējas saglabāt nemainīgus viņa ēdienreižu un pastaigu laikus, kā arī, ja nepieciešams, palīdzi mazināt stresu ar nomierinošiem līdzekļiem.