0

Grozā nav neviena produkta.

Kaķēns ienāk mājās – kā sagatavoties?

Pirmais dzīves gads ir svarīgākais attīstības posms kaķēna dzīvē. Jo vairāk šajā periodā ieguldīsi tā pareizā barošanā, kopšanā un audzināšanā, jo veiksmīgāk veidosies jūsu attiecības turpmākajos gados. Tādēļ pieej lēmumam par kaķēna uzņemšanu mājās atbildīgi un parūpējies, lai mazuļa iejušanās jaunajā ģimenē noritētu pēc iespējas veiksmīgāk un patīkamāk.

Kā kaķēnu iepazīstināt ar jauno dzīvesvietu?

Kad atvedīsi mazo kaķēnu mājās, neņem viņu uzreiz ārā no pārvadāšanas somas vai būra, bet noliec klusākā telpā un ļauj mazulim pašam izvēlēties, kad iznākt ārā un doties iepazīt jauno vidi. Iepriekš gan parūpējies, lai telpā neatrastos nekas tāds, kas kaķēnam varētu būt bīstams. Piemēram, sīki priekšmeti, ko tas varētu norīt, vai karsti dzērieni, kas spēlējoties var uzkrist virsū. Pēc iespējas noslēp visus vadus tā, lai tie nebūtu sasniedzami, kā arī uzliec tiem aizsargājošu izolāciju un satin kopā. Pārliecinies, ka nekur nekarājas auklas vai striķi, ar kuriem spēlējoties, kaķēns var sapīties un nožņaugties. Noteikti neatstāj mazuli ilgstoši vienu pašu, bet parūpējies, lai kāds mājinieks to pieskata un palīdz iejusties.

Kādas zoo preces jāiegādājas?

  • Piemērota barība – lai kaķēns būtu veselīgs, tam vajag enerģiju ne vien ikdienas spēlēm un rotaļām, bet arī aktīvai augšanai, tādēļ svarīgi izmantot augstvērtīgu sauso barību. Var piedāvāt arī kvalitatīvus kaķēniem domātus konservus, taču jāņem vērā, ka šādas barības patēriņš būs lielāks un izmaksas augstākas. Turklāt, ja kaķēns pieradīs regulāri ēst konservus, tas ar laiku var atteikties no sausās barības vispār, kas ļoti sadārdzinās viņa uzturēšanu.
  • Kārumi – dod priekšroku kaķu kārumiem, kas piedāvā labumu dzīvnieka veselībai. Piemēram, satur vērtīgas minerālvielas vai palīdz atbrīvoties no zobakmens, veicina spalvu kamolu izvadīšanu caur gremošanas traktu un samazina to veidošanos kuņģī.
  • Barošanas bļodas – vislabākā izvēle kaķēnam būs plats, sekls trauks no keramikas vai nerūsējošā tērauda, jo plastmasas trauki mēdz piesūkties ar ēdiena smaku, kā arī kalpot kā labvēlīga vide baktērijām. Ar plašu barošanas trauku izvēli vari iepazīties Animu zoo preču veikalā.
  • Guļvieta – kaķēni guļ 15 līdz 20 stundas dienā, tādēļ mazulim jādod iespēja mierīgi atpūsties mīkstā guļvietā. Zooveikalos nopērkamās guļvietas ir viegli kopjamas un mazgājamas veļas mašīnā, taču vari izlīdzēties arī ar lielāku grozu, kurā ieklāts mīksts matracītis vai flīsa sedziņa. Tā kā kaķi labprāt izvēlas gulēt uz kāda paaugstinājuma, ar laiku vari iegādāties arī kaķu mājiņu, jo tajās dzīvnieks var ērti noslēpties un netraucēti atpūsties.
  • Nagu asināmais dēlītis – ja nevēlies, lai kaķēns sāk plēst mīkstās mēbeles, paklājus un tapetes, sagādā viņam ērtu nagu asināmo dēlīti vai stabu. Tas var būt nopērkams gan kā atsevišķs aksesuārs, gan nākt komplektā ar guļvietu.
  • Kaķu tualete un pakaiši – pirms kaķēna ienākšanas jaunajās mājās, noskaidro, kā viņš pieradināts nokārtoties iepriekšējā mājvietā – uz smiltīm vai tualetē ar dubultu dibenu, un sagādā viņam tādu pašu kastīti. Novieto kaķa tualeti  vai nu istabas stūrī, koridorā vai vannas istabā, kur tas netraucēti varēs nokārtot savas darīšanas. Noteikti sagādā arī atbilstošas kaķu smiltis, kas būs regulāri jāmaina, jo kaķi nelabprāt iet nokārtoties netīrītā kastītē.
  • Transportēšanas soma vai būris – lai kaķēna pārvietošana uz jauno mājvietu, vizītes pie veterinārārsta, kā arī pārvietošana citos gadījumos būtu ērtāka, sagādā viņam transportēšanas somu vai būri. Dzīvnieciņš tā jutīsies drošāk, kā arī mazināsies risks, ka brauciena laikā tas varētu sabīties un aizmukt.
  • Rotaļlietas – ja nevēlies, lai par rotaļlietām tiktu izmantoti vadi, aizkari un citi sadzīves priekšmeti, piedāvā mazajam kaķa bērnam interesantas un viņam drošas alternatīvas, piemēram, mīkstu bumbiņu, rotaļu pelīti, makšķeri ar spalvām vai piekarinātām mantiņām.
  • Zobu pasta un zobu birste –  vēlams kaķēna zobus tīrīt reizi dienā, jo siekalas, proteīni, baktērijas un barības atliekas veido zobu aplikumu, kas vēlāk var pārvērsties zobakmenī un izraisīt to bojāšanos un smaganu iekaisumu. Labs risinājums būs speciāls zobu kopšanas komplekts kaķiem, kurā iekļauta zobu pasta, zobu birste un kopjošs sprejs.

Kā reģistrēt kaķēnu?

Kaut arī kaķu mikročipēšana pagaidām nav obligāta, tomēr, ja tavs kaķis dosies āra pastaigās, tā būtu ieteicama. Gadījumā, ja dzīvnieks noklīdīs, būs vieglāk to identificēt un pierādīt tavas īpašnieka tiesības. Kaķēnu mikročipēt vari ikvienā veterinārajā klīnikā, bet reģistrēšana jāveic LDC datubāzē. Visērtāk abus procesus būs veikt pie veterinārārsta, kurš izsniegs arī lolojumdzīvnieka pasi ar visiem svarīgākajiem datiem un informāciju par vakcinācijas reizēm.

Cik bieži jāvakcinē kaķēns?

Tā kā trakumsērga ir bīstama slimība ne vien dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem, Veterinārmedicīnas likums nosaka, ka ikviena kaķa saimniekam ir jānodrošina dzīvnieka vakcinācija pret trakumsērgu, kad tas sasniedzis trīs mēnešu vecumu. Obligāta ir arī regulāra revakcinācija saskaņā ar vakcīnas ražotāja norādīto termiņu. Parasti atkārtota vakcinācija nepieciešama pēc gada, bet turpmāk, ja netiek kavēts revakcinācijas datums, kaķis jāvakcinē reizi 2-3 gados. Ja ar savu kaķīti plāno piedalīties izstādēs vai doties ceļojumā ārpus Latvijas, ņem vērā, ka trakumsērgas vakcīnai jābūt veiktai ne vēlāk kā 21 dienu iepriekš.

Ikvienam kaķim pastāv risks inficēties ar dažādām slimībām, jo infekcijas izraisītājus (vīrusus un baktērijas) mājās var atnest arī cilvēki – ar apaviem, virsdrēbēm un iepirkumiem, tādēļ drošāk ir savu pūkaino draugu pasargāt ar vakcīnas palīdzību arī tad, ja tas neies ārā. No izplatītākajām un bīstamākajām infekcijas slimībām pasargāt var kompleksā vakcīna, ko parasti veic 6 -9 nedēļu vecumā, ar revakcinēšanu pēc 3-4 nedēļām. Atkarībā no vakcīnas ražotāja iegūtais efekts ilgs 1-3 gadus.

Ņem vērā! Kaķēnu nākamajam īpašniekam drīkst nododot ne ātrāk kā pēc 10 nedēļu vecuma sasniegšanas un vienu nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas.

Kādēļ jāveic kaķēna attārpošana?

Kaķēnu imūnsistēma vēl tikai attīstās, tādēļ tie biežāk cieš no iekšējiem parazītiem, ko var novērst vienīgi ar regulāru attārpošanu. Kaķēniem attārpošana parasti veic 2., 4., 6. un 8. dzīves nedēļā, bet pēc tam reizi mēnesī līdz pusgada vecuma sasniegšanai. Turklāt attārpošana ir arī svarīgs priekšnoteikums vakcīnas saņemšanai, jo kaķēns poti saņemt drīkst ne ātrāk kā septiņas dienas pēc tam, kad ticis attārpots.

Vislabāk ir konsultēties ar veterinārārstu, kurš ieteiks gan piemērotākās prettārpu zāles, gan vēlamo attārpošanas biežumu, ņemot vērā tava kaķa vecumu, veselības stāvokli un to, vai tas dzīvo vienīgi telpās vai arī dodas āra pastaigās un nonāk saskarē ar citiem dzīvniekiem.

Lai izdodas palīdzēt mazajam kaķa bērnam iejusties jaunajās mājās un dzīvot ilgu un veselīgu mūžu!