0

Grozā nav neviena produkta.

10 pārtikas produkti, kas ir bīstami kaķiem un suņiem

Ja dažreiz “grēko”, uzcienājot savu mīluli ar našķi no svētku galda, der zināt, kuri pārtikas produkti tam var būt bīstami. Daudzi no šiem produktiem ir izslavēti kā veselīgi cilvēkam, tomēr sunim vai kaķim var būt kaitīgi un pat nāvējoši. Ko nedrīkst dot sunim un kuri ir kaķim aizliegti produkti, noskaidro šajā rakstā.

Desmit dzīvniekam kaitīgi produkti – kuri tie ir?

1. Sīpoli

Sīpoli var būt bīstami sunim un kaitīgi kaķu veselībai. Jo īpaši, ja apēsti lielā devā vai arī lietoti regulāri nelielos daudzumos. Sīpolos esošie sulfīti iznīcina dzīvnieku sarkanās asins šūnas jeb eritrocītus un izraisa tādas asins slimības kā anēmija. Nejauša sīpola gabaliņa nokļūšana kaķa vai suņa šķīvī, visticamāk, viņam nekaitēs, taču lielākas un regulāras devas var izraisīt saindēšanos, par ko liecinās vājums, vemšana, apetītes zudums un elpas trūkums. Tādēļ, cienājot savu mīluli ar ēdienu no cilvēku galda, uzmanies, lai tam nebūtu pievienoti sīpoli.

2. Ķiploki

Līdzīgi kā sīpoli, arī ķiploki var būt bīstami kaķiem un suņiem, jo ķiplokos sulfīti sastopami vēl koncentrētākā veidā. Pat neliela ķiploku deva dzīvniekam var izraisīt saindēšanos un izraisīt anēmiju. Tāpat ķiploki var kairināt gremošanas sistēmu un izraisīt kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus, piemēram, vemšanu un caureju. Tas, cik daudz ķiploku jāapēd, lai sāktos saindēšanās, atkarīgs no kaķa vai suņa svara, veselības stāvokļa un šķirnes. Kaķi ir uzņēmīgāki pret saindēšanos ar ķiplokiem nekā suņi, tādēļ pat viena ķiploka daiviņa var būt bīstama.

Balts kaķis un bumbieris gultā

3. Kofeīns

Suņu un kaķu organisms var negatīvi reaģēt pat uz nelielu kofeīna daudzumu, jo tas paaugstina asinsspiedienu, paātrina sirdsdarbību, izraisa hiperaktivitāti un nervozitāti. Kofeīnu satur daudzi produkti, piemēram, tēja, kafija, kakao, šokolāde, kola un enerģijas dzērieni, kā arī atsevišķi medikamenti. Lai arī neliels malks kafijas, iespējams, nenodarīs kaitējumu, lielāka deva maziem suņiem un kaķiem var būt letāla. Simptomi var sākties jau pēc 30 minūtēm un ilgt 12 vai vairāk stundu. Saindēšanās pakāpi nosaka uzņemtais kofeīna daudzums, kā arī dzīvnieka lielums un veselības stāvoklis. Lielam, jaunam un veselam sunim, visticamāk, būs labāks iznākums nekā mazam, vecam sunim ar nieru problēmām. Jebkurā gadījumā kofeīns var bojāt dzīvnieka aknas, sirdi, nieres, plaušas un centrālo nervu sistēmu.

4. Augļu kauliņi

Ja mēdz cienāt savu mīluli ar augļiem, jāievēro mērenība, jo pārāk liels augļu daudzums gan kaķim, gan sunim var izraisīt zarnu kairinājumu, caureju vai vēdera uzpūšanos. Jo īpaši jāuzmanās ar augļu kauliņiem, jo tie var ne vien izraisīt aizrīšanos, bet arī saturēt cianīdu. Piemēram, ķiršu un aprikožu kauliņos esošais cianīds zarnās pārvēršas ciānūdeņražskābē, kas var izraisīt nopietnu saindēšanos – elpošanas traucējumus un arī dzīvnieka nāvi.

5. Vīnogas un rozīnes

Rozīnes un vīnogas šķiet saldi un veselīgi našķi, ar ko uzcienāt savu četrkājaino draugu, taču tā nebūt nav, jo tās satur mikotoksīnus, kas kaķim un sunim var izraisīt nieru mazspēju, paaugstināt asinsspiedienu vai pat izraisīt komu. Ja pāris ogas lielam sunim ir niecīga deva, tad mazam sunim tās var veidot vienas ēdienreizes apmēru un izraisīt caureju, apetītes zudumu, lēnīgumu, vājumu, stipras sāpes un samazinātu urināciju.

Kaķis uz galda

6. Alkohols

Ja kaķis vēlas izlaizīt liķiera glāzīti vai suns – nomalkot alu, nevajadzētu viņam to ļaut, jo suņu un kaķu nieres nevar efektīvi pārstrādāt alkoholu, tādēļ alkohola nobaudīšana var beigties ar smagām veselības problēmām. Tāpat kā cilvēkus, alkohols ietekmē arī dzīvniekus un izraisa tiem tahikardiju, paaugstinātu uzbudināmību, kustību koordinācijas traucējumus un elpošanas problēmas. Piemēram, divas tējkarotes viskija var izraisīt komu pieaugušam kaķim, bet vēl viena tējkarote var to nogalināt. Jo stiprāks alkohols, jo nopietnākas būs sekas.

7. Avokado

Dzīvniekam kaitīgi produkti ir arī avokado, jo tie satur persīnu – fungicīdu toksīnu, kas kaķiem un suņiem var izraisīt nopietnas veselības problēmas vai pat nāvi. Persīnu satur gan avokado auglis, gan kauliņi, lapas un miza, tāpēc visas šīs daļas dzīvniekam var būt indīgas. Ja Tavs mīlulis apēdīs mazu gabaliņu avokado mīkstuma, visticamāk, nekādu sliktu seku nebūs, tomēr nav precīzi zināms, kāds persīna daudzums ir nāvējošs, tādēļ ar to jābūt ļoti uzmanīgam. Lielos daudzumos persīns var izraisīt vemšanu, caureju un miokarda bojājumus. Turklāt augstais tauku saturs avokado mīkstumā kaķiem un suņiem var izraisīt kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus un pankreatītu.

8. Šokolāde

Šokolāde pieder pie tiem produktiem, ko nedrīkst dot kaķim un nevajadzētu dot arī sunim, jo tā satur teobromīnu un kofeīnu. Dzīvnieki šīs vielas nevar metabolizēt tik labi kā cilvēki, tādēļ ir jutīgāki pret to iedarbību. Jo tumšāka un rūgtāka šokolāde, jo tā bīstamāka suņiem un kaķiem. Lai gan šokolādes apēšana reti izraisa nāvi, tā var izraisīt tādus simptomus kā vemšana, caureja, pastiprinātas slāpes, elsošana vai nervozitāte, pārmērīga urinēšana un paātrināta sirdsdarbība. Smagos gadījumos var sākties muskuļu trīce, krampji un sirds mazspēja. Kaķiem iznākums var būt arī letāls, tādēļ ja rodas aizdomas par saindēšanos, meklē kur ir tuvākā diennakts veterinārā klīnika.

Suns un šokolāde

9. Ksilitols

Dzīvniekiem kaitīgi produkti ir konfektes, košļājamās gumijas, cilvēku zobu pastas, smalkmaizītes un jebkuri citi produkti, kuru sastāvā ir mākslīgais saldinātājs ksilitols. Šī viela var izraisīt insulīna līmeņa celšanos kaķa un suņa organismā, kā rezultātā dzīvniekam var pazemināties cukura līmenis un dažu dienu laikā izveidoties aknu mazspēja, kas var novest pie letāla iznākuma. Piemēram, tikai divi košļājamās gumijas gabaliņi 20kg smagam sunim var izraisīt hipoglikēmiju. Pirmie simptomi ir vemšana, miegainība, koordinācijas traucējumi un krampji.

10. Rieksti

Ne visi rieksti suņiem un kaķiem ir toksiski, bet gandrīz visi satur daudz tauku, kas var izraisīt aptaukošanos un aizkuņģa dziedzera problēmas. Piemēram, tikai sauja valriekstu sunim var izraisīt pankreatītu, bet mandeles un lazdu rieksti – aizrīšanos. Savukārt makadāmijas rieksti ir īpaši bīstami suņiem, jo ir ļoti toksiski un var izraisīt vemšanu, letarģiju, drebuļus, kā arī pakaļkāju paralīzi. Pat tikai seši makadāmijas rieksti var padarīt suni slimu. Lai arī nav pierādīts makadāmijas riekstu kaitīgums kaķiem, tomēr labāk tos savam mīlulim nepiedāvāt, jo risks ir pārāk liels, bet potenciālais ieguvums nav tā vērts.

Vispareizāk savam mīlulim ir dot tam piemērotu ēdienu un kārumus. Gan suns, gan kaķis ir gaļēdāji, tādēļ ar citiem produktiem jābūt ļoti uzmanīgam. Seko līdzi, lai Tavs četrkājainais draugs nevar piekļūt ēdienu atliekām un saēsties kaitīgus produktus. Savukārt ja ir aizdomas, ka mīlulis ir apēdis kaut ko indīgu, zvani veterinārārstam. Ja tuvumā ir diennakts veterinārā klīnika, nogādā savu dzīvnieku tur un uztici profesionāļiem.

Informācija sagatavota:
Maijs 2023