0

Grozā nav neviena produkta.

Kucēns ienāk mājās – kā sagatavoties?

Kucēna atnešana mājās līdzinās situācijai, kad ģimenē ienāk mazs bērns. Tas ir liels notikums, kas lielā mērā ietekmēs visu mājinieku dzīvi. Tādēļ svarīgi šo lēmumu rūpīgi pārdomāt – gan izvēloties Tavam raksturam un temperamentam piemērotāko suņa šķirni, gan veicot virkni sagatavošanās darbu.

Kā kucēnu iepazīstināt ar jauno dzīvesvietu?

Mazi kucēni ir tik amizanti un mīļi! Tomēr, lai kā arī gribētos mazuli uzreiz samīļot, vēlams viņu ar katru jaunās ģimenes locekli iepazīstināt pakāpeniski. Jo īpaši uzmanīgiem jābūt, ja mājās ir vēl citi dzīvnieki, kas var vēlēties aizsargāt teritoriju un uzvesties agresīvi. Ņem vērā, ka kucēns ir tikko atšķirts no mātes un prom no ierastās vides, kas pats par sevi jau ir liels stress. Pārāk daudz uzmanības var viņu nobiedēt un satraukt. Sajūtoties droši, mazais suņa bērns pats labprāt pieies sadraudzēties ar katru ģimenes locekli.

Pirms ielaid kucēnu telpā, pārliecinies, ka tajā neatrodas suņukam bīstami priekšmeti vai vielas. Vai zem plaukta un gultas nemētājas kāds noklīdis lego klucītis, monēta, magnētiņš vai kniepadata? Ja sunītis spēlējoties to norīs, tam var rasties nopietnas veselības problēmas. Vēlams arī, lai kucēns katru telpu iepazīst pakāpeniski, nevis uzreiz klīst pa visu māju. Tas ļaus viņam vieglāk adaptēties.

Noteikti apdomā arī to, kā kucēns pavadīs savas pirmās dienas jaunajā mājvietā. Svarīgi, lai viņš ilgstoši nepaliktu viens un mājās būtu kāds, kas varētu viņu pieskatīt.

Kādas zoo preces jāiegādājas?

  • Piemērota barība – kvalitatīva kucēnu barība veidota tā, lai varētu piepildīt mazos vēderiņus ar vajadzīgajām kalorijām ļoti koncentrētā veidā, ēdot mazās porcijās. Tādēļ tā satur daudz augstvērtīgu olbaltumvielu un minerālvielu, kas ir vajadzīgas pareizas augšanas nodrošināšanai. Ar plašu kucēnu sausās barības un mitrās barības izvēli vari iepazīties mūsu zoo veikalā.
  • Kārumi – suņu gardumi var būt noderīgi ne vien kā pozitīvais pastiprinājums, apbalvojot mīluli par vēlamu uzvedību, bet arī palīdzēt Tava četrkājainā drauga veselībai. Piemēram, graužot kārumus, kucēns var veikt zobu apkopes profilaksi.
  • Barošanas bļodas – izvēloties bļodu kucēnam, ņem vērā, ka mazie suņu bērni mēdz tās izmantot arī kā rotaļlietas, tādēļ ieteicams izvēlēties kādu smagāku keramikas bļodu vai arī kaut ko ļoti izturīgu, piemēram, nerūsējošā tērauda traukus.
  • Guļvieta – kucēni guļ 15 līdz 20 stundas dienā, tādēļ mazulim jādod iespēja mierīgi atpūsties mīkstā guļvietā, kurā var ērti ieritināties nostāk no mājinieku acīm, trokšņiem un caurvēja.
  • Kakla siksna vai iemaukti – kucēns jau no mazotnes jāved pastaigās, lai tas var droši iepazīt apkārtējo vidi un nokārtot savas dabiskās vajadzības. Tādēļ kakla siksnai jābūt ērtai, tā nedrīkst spiest vai berzt, kā arī tai jābūt pietiekami izturīgai, lai pēkšņa rāviena gadījumā nesaplīstu. Lai neradītu nepatīkamu spiedienu uz suņa kaklu, ieteicams izvēlēties H vai Y veida iemauktusjeb krūšu siksnas, kam pavadu var piestiprināt muguras vidusdaļā.
  • Pavada – svarīgs aksesuārs ir arī pavada, kas ļaus kontrolēt suņa pārvietošanās amplitūdu. Labāk izvēlēties garo pavadu, nevis inerces pavadu ar ievilkšanas mehānismu, lai kucēnam nerodas sajūta, ka viņu visu laiku velk atpakaļ. Pie inerces pavadām auguši suņi mēdz būt grūtāk savaldāmi nekā tie, kas iemācīti soļot blakus ar parasto pavadu.
  • Rotaļlietas – visiem kucēniem patīk spēlēties. Tie labprāt košļā, plucina un dzenā dažādus priekšmetus. Lai mazais suņa bērns nenopostītu mājas lietas, vēlams to apgādāt ar dažādām rotaļlietām – gumijas bumbiņām, košļājamiem kauliņiem un mīkstajām mantiņām.
  • Zobu pasta un zobu birste – sunim piena zobi nomainās apmēram sešu mēnešu vecumā. Lai jaunie zobi saglabātos veseli un stipri līdz pat vecumdienām, tie jātīra reizi dienā, jo siekalas, proteīni, baktērijas un barības atliekas veido zobu aplikumu, kas vēlāk var pārvērsties zobakmenī. Līdzīgi kā cilvēkiem, arī suņiem zobakmens var izraisīt ne tikai zobu bojāšanos, bet arī smaganu iekaisumu. Lai tā nenotiktu, iegādājies speciālu zobu kopšanas komplektu suņiem, kurā iekļauta zobu pasta, zobu birste un kopjošs sprejs.
  • Piederumi transportēšanai – drošības siksna vai transportēšanas būris ir labākais veids, kā nodrošināt suņa drošību ceļojot ar mašīnu. Izvēloties būri, ņem vērā, ka dzīvniekam tajā jāvar brīvi piecelties, apgriezties un apgulties. Savukārt, izmantojot suņu iemauktus, kas savienojami ar auto drošības siksnu, vari nofiksēt mīluli automašīnas sēdeklī.
  • Ķepu ziede – lai pasargātu sava mīluļa ķepu spilventiņus no apsaldējumiem un sprēgāšanas, kad aiz loga sals un sniegs, aprūpē tās ar speciālu ziedi, kas mitrinās un mīkstinās kucēna ķepu ādu un neļaus to bojāt uz ceļa sastopamajām ķīmiskajām vielām.

Kā reģistrēt kucēnu?

Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem visiem suņiem, kuri ir sasnieguši 4 mēnešu vecumu, ir obligāti jābūt implantētai mikroshēmai jeb mikročipam, kā arī tiem jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē. Ja sunītis jau izaudzis no četru mēnešu vecuma, to joprojām var mikročipēt un nokārtot ar šo procesu saistītās formalitātes ikvienā veterinārajā klīnikā. Līdz ar mikročipa ievietošanu, veterinārārsts izsniegs arī lolojumdzīvnieka pasi, kurā būs ierakstīti visi svarīgākie dati, tai skaitā, par suņa vakcināciju.

Cik bieži jāvakcinē kucēns?

Veterinārmedicīnas likums nosaka, ka ikviena īpašnieka pienākums ir nodrošināt sava suņa vakcināciju pret trakumsērgu, kad dzīvnieks sasniedzis trīs mēnešu vecumu, kā arī regulāru revakcināciju saskaņā ar vakcīnas ražotāja norādīto termiņu. Parasti atkārtota vakcinācija nepieciešama pēc gada, bet turpmākos gadus, ja netiek kavēts revakcinācijas datums, dzīvnieks jāvakcinē reizi 2-3 gados.

Ļoti ieteicams kucēnu vakcinēt arī ar komplekso vakcīnu, kas palīdzēs tavu mīluli pasargāt no izplatītākajām infekcijas slimībām.  Ar komplekso vakcīnu suņus pirmo reizi vakcinē 6 -9 nedēļu vecumā, bet revakcinēšanu veic pēc 3-4 nedēļām. Nākamās vakcinācijas reizes datumu veterinārārsts ierakstīs dzīvnieka pasē.

Ņem vērā, ka saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem kucēnu drīkst pārvest uz jaunajām mājām 2 nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas, ja vakcinācija veikta sešu nedēļu vecumā, vai nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas, ja vakcinācija veikta astoņu nedēļu vecumā.

Svarīgi! Pirms vakcinācijas obligāti jāveic attārpošana, bet poti saņemt drīkst ne ātrāk kā septiņas dienas pēc tam, kad suns attārpots. Līdz gada vecumam kucēnu jāattārpo ik pēc trīs mēnešiem. Pēc gada vecuma vismaz divas reizes gadā. Lai pirms attārpošanas nebūtu jādodas pie veterinārārsta, padomu vari lūgt veterinārās aptiekas speciālistam, kurš varēs ieteikt piemērotākos bezrecepšu medikamentus.

Pirms pieņem lēmumu par kucēnu uzņemšanu savās mājās, izvērtē, vai varēsi tam veltīt pietiekami daudz laika un samierināties ar blēņām, ko tas noteikti sastrādās. Atceries, ka tas ir ilgtermiņa lēmums, kas būtiski ietekmēs ne vien tavu, bet arī mazā sunīša dzīvi.

Lai daudz brīnišķīgu mirkļu kopā ar tavu jauno suņa bērnu!