0

Grozā nav neviena produkta.

Aktīvā parazītu sezona ir klāt, parūpējies par savu mīluli laicīgi!

Saule sāk sildīt un arvien vairāk laika vēlamies pavadīt ārā, bieži vien līdzi ņemot arī savus četrkājainos draugus. Tomēr līdz ar dabu pavasarī mostas arī parazīti, kas var būtiski ietekmēt ne vien Tava kaķa vai suņa veselību, bet arī Tavu un citu ģimenes locekļu labsajūtu. Lai izvairītos no to kaitnieciskās klātbūtnes, svarīgi jau laicīgi apbruņoties ar pretparazītu līdzekļiem.

Kuri ir biežāk sastopamie parazīti Latvijā?

Blusas

Šie mazie kukaiņi ir bieži sastopams, taču nelūgts viesis mājdzīvnieku kažokos, guļvietās un mājvietā. Jo īpaši, ja dzīvnieks regulāri dodas pastaigās ārpus mājas. Par blusu klātbūtni liecina niezoši, sīki kodumi un sarkani punkti uz ādas. Tomēr, ja, šķirstot sava kaķa vai suņa spalvu, blusas nemani, tas vēl nenozīmē, ka to nav, jo lielākā daļa blusu pie dzīvnieka dodas tikai, “lai paēstu”, pārējo laiku slēpjoties apkārtējā vidē un mēbelēs. Tādēļ, ja attīrīsi no blusām vienīgi dzīvnieka apmatojumu, uzlabojums tiks iegūts tikai uz īsu brīdi, jo blusu invāzija drīz vien atgriezīsies ar jaunu sparu. Lai no tā izvairītos, svarīgi ne vien regulāri atblusot suņa vai kaķa kažoku ar atbilstošiem insekticīdiem, bet arī veikt visa mājokļa dezinfekciju, īpašu vērību veltot mīluļa guļvietai.

Ērces

Ērces mostas agrā pavasarī un kļūst aktīvas jau pie +3°C temperatūras. Lielākais risks tās sastapt ir tiem suņiem un kaķiem, kuri regulāri dodas āra pastaigās ne vien laukos, bet arī pilsētās. Tādēļ vēlams regulāri pārbaudīt mīluļa kažoku un, atrodot ērci, noņemt to ar speciālās ērču izņemšanas pincetes vai diega palīdzību, jo ērču kodumi var izraisīt niezi, apsārtumu un iekaisumu. Kas vēl bīstamāk, ērces var pārnēsāt slimības, piemēram, Laima slimību, kas var nodarīt nopietnu kaitējumu gan mājdzīvnieku, gan cilvēku veselībai. Kaut arī ērces piesūkšanās uzreiz nenozīmē, ka kaķis vai suns saslims, tomēr ir svarīgi šo parazītu pēc iespējas ātrāk un uzmanīgāk noņemt vai nu paša spēkiem vai dodoties pie  veterinārārsta, kurš varēs arī izvērtēt dzīvnieka veselības stāvokli un pārbaudīt, vai ērce ir bijusi infekcijas pārnēsātāja.

Ausu ērcītes

Mājdzīvnieki ar ausu ērcīti var inficēties jebkurā vecumā. Piemēram, kaķēns vai kucēns ar šo parazītu var inficēties no mātes, kas dodas āra pastaigās, jo sīkie parazīti viegli pārceļo no viena dzīvnieka pie cita. Ausu ērcītes iemitinās dzīvnieka auss ārējā kanālā un izraisa ādas kairinājumu, kas rada pārlieku lielu ausu vaska izdalīšanos un rada neciešamu niezi. Ja ievēro, ka tavs suns vai kaķis ļoti kasa ausis, purina galvu, ausīs veidojas kreveles un pat strutaini abscesi, nekavējoties dodies pie veterinārārsta. Ja slimība tiek ielaista un ērcītes turpina vairoties, var izveidoties vidusauss iekaisums, dzīvnieks var kļūt kurls vai pat saslimt ar smadzeņu iekaisumu. Lai izvairītos no ausu ērcīšu invāzijas, reizi nedēļā veic ausu tīrīšanu ar speciāliem ausu kopšanas līdzekļiem.

Cērmes

Atšķirībā no ērcēm, blusām un mušām, kas ir ārējie parazīti, cērmes un citi tārpi iemājo dzīvnieka zarnās un bojā to iekšējos orgānus. Kucēni ar šiem parazītiem var invadēties pat pirms piedzimšanas caur mātes placentu, vai vēlāk – caur pienu. Visbiežāk dzīvnieki invadējas esot kontaktā ar citiem dzīvniekiem vai apēdot, nolaizot kaut ko ārējā vidē, piemēram, citu dzīvnieku ekskrementus, zāli vai augsni, kurā ir parazītu oliņas. Inficēties var arī no apēstām blusām, kuras pārnēsā lenteņu kāpurus. Iekļūstot dzīvnieka zarnu traktā, parazīti sāk vairoties un bojāt aknas un citus iekšējos orgānus un var pat izraisīt elpošanas problēmas.

Tārpu klātbūtni var noteikt pēc to oliņu esamības dzīvnieka anālajā atverē vai tās tuvumā, kā arī izkārnījumos, veicot atbilstošas analīzes veterinārajā klīnikā. Ja suns vai kaķis netiek regulāri attārpots, problēma kļūst redzama tikai tad, kad tā jau ir ielaista un dzīvniekam parādās tādi simptomi kā caureja, vemšana, svara zudums un citas pazīmes. Tādēļ labākais veids kā pasargāt kaķi vai suni no tārpu invāzijas, ir regulāra attārpošana ar atbilstošiem prettārpu līdzekļiem.

Biežākās parazītu izraisītās slimības mājdzīvniekiem

Blusas, ērces un citi kukaiņi ne vien bojā dzīvnieka ādu un apmatojumu, radot ādas kairinājumu, iekaisumu, niezi vai pat apmatojuma izkrišanu, bet arī pārnēsā slimības un citu parazītu kāpurus. Ērces var pārnēsāt slimību ierosinātājus, kas izraisa Laima slimību, ērlihiozi, babeziozi un anaplazmozi.  Savukārt blusas var izraisīt alerģisko dermatītu, dēļ kura dzīvnieks kasās, skrāpē sevi līdz asinīm, grauž ķermeni, bet uz ādas veidojas sarkanas pumpiņas, blaugznas un rezultātā izkrīt apmatojums, veidojot plikus ādas laukumus. Smagākajos gadījumos blusas var novest kucēnu vai kaķēnu līdz anēmijai, kas var beigties ar dzīvnieciņa nāvi.

Tādi iekšējie parazīti kā cērmes un citi tārpi vājina dzīvnieka imunitāti, ieskaitot pēcvakcinācijas imunitāti, tādēļ ir tik svarīgi pirms vakcinācijas dzīvnieku vispirms attārpot. Ņem vērā, ka reizi gadā suņi ir jāvakcinē pret suņu mēri, adenovīrusu, paragripu, parvovīrusu, leptospirozi. Savukārt kaķi – pret kalicivīrusu, panleikopēniju, rinotraheītu. Pirmo vakcināciju parasti veic divu mēnešu vecumā un otru poti veic pilnos trīs mēnešos. Trīs mēnešu vecumā tiek veikta arī pote pret trakumsērgu gan suņiem, gan kaķiem.

Kā pasargāt mājdzīvniekus no parazītiem?

Līdz gada vecumam mājdzīvnieks jāattārpo ik pēc trīs mēnešiem. Pēc gada vecuma vismaz divas reizes gadā, jo vienreizēja attārpošana neatbrīvo dzīvnieku no zarnu parazītiem uz visu dzīvi. Parazītu apkarošana jāveic regulāri un sistemātiski saskaņā ar veterinārārsta ieteikto grafiku. Svarīgi atcerēties – ja mājās ir vairāki mīluļi, tie visi jāattārpo vienlaicīgi.

Lai savu kaķi vai suni pasargātu no slimībām, ko var izraisīt blusu invāzija, inficētas ērces kodums vai tārpi, ieteicams lietot speciālus līdzekļus to atbaidīšanai un iznīdēšanai. Mūsdienās ir pieejamas visdažādākās iespējas – skaustā pilināmi pilieni, aerosoli, šampūni, kakla siksnas, kā arī iekšēji lietojami līdzekļi (tabletes, pastas). Ir pieejami gan recepšu, gan bezrecepšu medikamenti.

Dzīvnieka apstrādi pret endoparazītiem (tārpiem) un ektoparazītiem (blusām, ērcēm un citiem kukaiņiem) dzīvnieka īpašnieks var droši veikt pats mājās ar veterinārajās aptiekās iegādājamiem līdzekļiem. Zoo preču veikalā animu.lv iespējams iegādāties bezrecepšu pretparazītu līdzekļus, kamēr recepšu veterinārās zāles jādodas iegādāties uz Animu veterinārajām aptiekām, kas piedāvā plašu efektīvu līdzekļu klāstu.

Par pretparazītu līdzekļu pareizu lietošanu vienmēr konsultējies ar veterinārārstu vai veterinārārsta asistentu! Ja rodas šaubas par mājdzīvniekiem nepieciešamajām potēm, attārpošanu vai citiem jautājumiem, iesakām vērsties pie veterinārārsta, kurš ieteiks labāko un piemērotāko Tavam dzīvniekam!