0

Grozā nav neviena produkta.

Vai mūsdienās suņi un kaķi joprojām ir gaļēdāji?

Kā domā, kāda būtu atbilde, ja Tu pajautātu savam četrkājainajam mīlulim, vai tas dod priekšroku tai barībai, kuras pamatā ir gaļa, vai tai barībai, kura veidota uz augu izcelsmes produktu bāzes? Visticamāk, gan kaķis, gan suns izvēlētos barību, kas satur pēc iespējas vairāk gaļas. Kādēļ? Jo mūsu pūkainie draugi ir gaļēdāji, kas nozīmē, ka viņu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai uzturā ir jālieto citu dzīvnieku gaļa, jo tās sastāvā ir daudz tiem nepieciešamā proteīna un tauku.

Ko suņi un kaķi ēd savvaļā?

Pētījums, kura laikā tika novēroti 55 savvaļā dzīvojoši kaķi, parādīja, ka 78% no kaķu ēdienkartes veido sīki zīdītāji (peles, truši u.tml.), 16% – putni, 3-7% –  reptiļi un amfībijas, bet 1-2% –  bezmugurkaulnieki. Savukārt, pētot savvaļas suņus, atklājies, ka tie nav tik konservatīvi savas barības izvēlē – kaut arī līdzīgi kā kaķi pamatā pārtiek no medījuma, taču mēdz uzturā iekļaut arī nedaudz augu. Anatomijas, fizioloģisko īpašību un uzvedības ziņā suņi un kaķi atšķiras, tomēr abas dzīvnieku sugas ir gaļēdāji un tam ir jāatspoguļojas arī viņu ikdienas maltītēs.

Ko ēd mūsdienu mājas suņi un kaķi?

Vai zināji, ka pirmā rūpnieciskā dzīvnieku barība parādījās pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados? Iesākumā tā bija konservos pildīta mitrā barība, ko ražoja no gaļas subproduktiem. Sausā barība parādījās apmēram 10 gadus vēlāk. Lai, to ražojot, iegūtu mums zināmo graudiņu formu, sastāvam uzsāka pievienot cieti, kas iegūta no pilngraudiem. Mūsdienās arvien lielāku daļu suņu un kaķu barību sastāva veido tieši augu izcelsmes produkti – ciete un dārzeņi, jo tie piešķir vajadzīgo apjomu, struktūru, kā arī ir lētāka izejviela nekā gaļa un tās subprodukti. Piemēram, sausajās barībās augu izcelsmes produkti var veidot pat 70-95% sastāva.

Tādējādi dažu desmitu gadu laikā kaķi un suņi, kas no dabas ir gaļēdāji, ir bijuši spiesti pielāgoties barībai, kuras pamatā ir augu izcelsmes produkti.

Proteīna nozīme organismā

Gaļēdāju gremošanas anatomija un fizioloģija galvenokārt ir pielāgota proteīnu un lipīdu sagremošanai, paredzot sagremot vien nelielu daudzumu ogļhidrātu. Dažādi pētījumi ir parādījuši, ka savvaļas kaķu uzturā patērētais medījums vidēji sastāv no 63 % proteīna, 23 % tauku, 11 % minerālvielām un 3 % ogļhidrātiem. Savukārt, suņu radinieku – vilku ikdienas diēta sastāv no 52 % proteīna, 47 % lipīdu un 1 % ogļhidrātu.

Pēc šī piemēra var redzēt, cik svarīga nozīme suņu un kaķu uzturā ir dzīvnieku izcelsmes proteīniem un cik salīdzinoši mazsvarīgi ir ogļhidrāti, ko satur ciete un šķiedrvielas, kas atrodamas graudaugos un dārzeņos. Turklāt, augsts cietes patēriņš var novest pie liekā svara problēmām un aptaukošanās, kā arī dzīvniekiem-gaļēdājiem to ir grūtāk sagremot. Graudaugi ir arī glutēna avots, kas gan kaķiem, gan suņiem var izraisīt pārtikas nepanesamību. Kaut proteīni ir arī augu sastāvā, tomēr dzīvnieku izcelsmes proteīni ir pilnvērtīgāki, jo satur visas organismam nepieciešamās aminoskābes.

Mēģinājumi dzīvnieku-gaļēdāju pārveidot par veģetārieti, piedāvājot tam barību, kuras pamatā ir augu izcelsmes produkti jeb ogļhidrāti, var beigties ar nopietnām veselības problēmām, augstiem veterinārārsta rēķiniem un dzīvnieka dzīves ilguma samazināšanos. Vienīgi pārtiekot no barības, kuras pamatā ir gaļa un tās subprodukti, mūsu četrkājainie draugi var pilnvērtīgi uzņemt visas to organismam nepieciešamās barības vielas.

Nepareizas pārtikas un barošanas sekas

Apmēram puse no mūsu mīluļiem – kaķiem un suņiem, kas nonāk veterinārārsta kabinetā, cieš no liekā svara un aptaukošanās, kas ir galvenais dažādu slimību cēlonis. Viena no plašāk zināmajām slimībām ir diabēts, ar kuru mūsdienās slimo vidēji 1 kaķis no 250 sugas brāļiem, kamēr pagājušā gadsimta 60.-70. gados ar diabētu slimoja tikai viens no 1500 kaķiem. Tā ir ļoti negatīva tendence. Ja šā slimība diemžēl ir iedzīvojusies Tavā mīlulī, veselīgākai ikdienai interneta veterinārajā aptiekā tiek piedāvātas diētiskās barības kaķiem un suņiem.

Labākais veids, kā uzturēt veselīgu suņu un kaķu svaru un samazināt saslimšanas risku, ir tos barot ar tādu barību, kurā ir daudz dzīvnieku izcelsmes proteīna un maz ogļhidrātu, jo tas palīdz nodrošināt ātru sāta sajūtas sasniegšanu, stimulē metabolismu un samazina pārēšanās sekas.

Atbilstošas barības uzņemšana ir īpaši svarīga tiem suņiem un kaķiem, kuriem pastāv augsts aptaukošanās risks: ir sterilizēti, dzīvo mazkustīgu dzīvesveidu vai pieder šķirnei, kam no dabas raksturīga lielāka ķermeņa tauku masa.

Kādu barību izvēlēties?

Vienmēr, kad izvēlies barību savam četrkājainajam mīlulim, pievērs uzmanību tās sastāva kvalitātei un atbilstībai gaļēdāja organisma vajadzībām. Atbilstošai barībai jāsatur daudz dzīvnieku izcelsmes proteīna un pēc iespējas maz ogļhidrātu, jo šāda barība palīdzēs uzturēt optimālu dzīvnieka ķermeņa svaru un muskulatūru, regulēs cukura līmeni asinīs, samazinās urīnceļu slimību risku, stimulēs imūnsistēmu, kā arī palīdzēs uzturēt veselīgu ādu un kažoku. Viens no zīmoliem, kas piedāvā šādu augstvērtīgu un kvalitatīvu uzturu mājdzīvniekiem, ir Francijas ražotājs Virbac, ar ko varat iepazīties šeit.