1

Summa: 1.59

Apskatīt grozuVeikt pasūtījumu

Kad sunim vai kaķim ir par daudz našķu?

Košļājamās plāksnītes, kaltējumi, desiņas, vitaminizēti spilventiņi, cepumi interesantās formās  – tik daudz un dažādi var būt speciālie suņiem un kaķiem ražotie kārumi, ar kuriem varam palutināt savu mīluli, jo tas ir labi uzvedies, vai vienkārši ir tik mīļš un aizkustinoši izskatās! Bet vai našķi ir veselīgi Tavam mīlulim? Kuros gadījumos un cik daudz kārumus var dot, noskaidrosim šajā rakstā.

Vai našķi ir vajadzīgi?

Lai gan mēs labprāt dodam saviem suņiem un kaķiem kārumus, tie nav obligāti nepieciešami, lai dzīvnieks būtu vesels un laimīgs. Tomēr tie var būt noderīgi ne vien kā pozitīvais pastiprinājums, apbalvojot mīluli par vēlamu uzvedību, bet var palīdzēt arī Tava četrkājainā drauga veselībai. Piemēram, suns, graužot speciāli izveidotus kārumus, var veikt zobu apkopes profilaksi un atbrīvoties no zobakmens, bet kaķim īpaši pielāgoti kārumi var palīdzēt no kuņģa izvadīt uzkrājušos spalvas kamolus. Turklāt kārumi var palīdzēt stiprināt un uzturēt saikni starp jums, kā arī tie noder, kad vajag atalgot vēlamo uzvedību.

10% likums

Ja nolem sava četrkājainā drauga ēdienkarti papildināt ar kārumiem, pārliecinies, ka to dari ar mēru. Našķi, ēdiens no tava galda, barības piedevas un citas papildbarības nedrīkst veidot vairāk par 10 % no suņa vai kaķa optimālās dienas kaloriju devas, jo atlikušajiem 90% jābūt pilnvērtīgam un sabalansētam uzturam. Ja pārbarosi savu mīluli ar kārumiem, tas var zaudēt apetīti un vēlmi ēst parasto, atbilstoši sabalansēto ikdienas barību. Ilgtermiņā tas var izjaukt veselīgu uzturvielu balansu un Tavs mīlulis var palikt tik izvēlīgs, ka būs grūti nodrošināt viņam veselīgu ēdienkarti.

Nav nekas slikts, ja savam četrkājainajam draugam laiku pa laikam izsniedz kādu kārumu, taču galvenais ir darīt to ar mēru, jo pārāk daudz našķu var novest pie svara pieauguma un neveselīgas aptaukošanās. Lai nodrošinātu, ka šāds liktenis nepiemeklē arī Tavu mīluli, ierobežo kārumu daudzumu, lai tas nepārsniedz vairāk kā 10 % no tava kaķa vai suņa dienas kaloriju devas, kā arī izvēlies veselīgas, mazkaloriju alternatīvas. Ja Tavam mīlulim jau ir izveidojies liekais svars vai aptaukošanās, vislabāk ir atteikties no kārumiem vispār.

Kā izvēlēties kārumus suņiem un kaķiem?

Ja nolem savam četrkājainajam draugam dot kārumus, izvēlies veselīgus, dabīgus produktus un izsniedz tos mērenā daudzumā, lai nodrošinātu, ka Tavs mīlulis saglabā optimālu ķermeņa svaru, kā arī gūst kādu labumu savai veselībai.

  • Dabīgas sastāvdaļas – izvēloties kārumus, pievērs uzmanību to sastāvam. Dod priekšroku kārumiem ar augstas kvalitātes, dabīgām sastāvdaļām, piemēram, gaļa vai zivs.
  • Ieguvumi veselībai – vienmēr dod priekšroku kārumiem, kas piedāvā labumu Tava dzīvnieka veselībai. Piemēram, satur vērtīgas minerālvielas vai palīdz atbrīvoties no zobakmens un nodrošināt mutes dobuma veselību. Kaķiem var noderēt arī kārumi, kas veicina spalvu kamolu izvadīšanu caur gremošanas traktu un samazina to veidošanos kuņģī.

Vai cienāt mīluli ar našķiem no sava galda?

Ir tik grūti pretoties šīm lūdzošajām acīm zem galda! Tomēr, ja piekāpsies, Tev mājās var parādīties “diedelnieks”, kas uzbāzīgi pieprasīs našķus ikreiz, kad kāds ieturēs maltīti. Tādēļ vislabāk būs nekad nedot uzkodas no sava galda, jo īpaši tāpēc, ka šādi našķi parasti satur daudz tauku un cukura, kas var bojāt Tava suņa vai kaķa gremošanas sistēmu, veicināt aptaukošanos, kā arī mazināt apetīti un vēlēšanos ēst sabalansētu barību.

Kā samazināt kārumu daudzumu?

Ja dzīvnieks pieradis regulāri ēst kārumus, uzņemto kaloriju daudzumu vari samazināt, pārlaužot to gabaliņus uz pusēm, kā arī izvēloties veselīgas mazkaloriju alternatīvas. Piemēram, suņi un kaķi labprāt mēdz uzkost gurķus, brokoļus, ziedkāpostus un citus dārzeņus vai pat augļus un ogas. Šādi rīkojoties, samazināsi liekā svara pieauguma risku un nodrošināsi, ka dzīvnieks ir vesels un labā formā. Tomēr pirms jebkādu dārzeņu vai augļu ieviešanas sava mīluļa ēdienkartē noteikti konsultējies ar veterinārārstu.

Ja Tavam dzīvniekam nepatīk augļi un dārzeņi, lieliski var noderēt arī ikdienā dotā sausā barība, ko vari izsniegt nelielos daudzumos starp ēdienreizēm, tādējādi nepievienojot tā  uzturā papildu kalorijas.

Palutināt var arī bez kārumu palīdzības

Našķi nav vienīgais veids, kā varam izrādīt mīlestību savam mīlulim. Atceries, ka barību var aizstāt arī ar uzslavām, glāstiem un rotaļām, kas dzīvnieku var iepriecināt tikpat ļoti kā kārumu saņemšana. Nākamreiz, kad, piemēram, suns izdarīs kaut ko, par ko ir vērts viņu apbalvot, pamēģini nevis dot našķi, bet gan piedāvāt viņam kādu rotaļu ar mīļāko rotaļlietu. Suņi un kaķi mīl uzmanību un bieži ir gatavi sadarboties un mācīties arī tikai par mīļu glāstu un sirsnīgu uzslavu.

Lai gan laiku pa laikam mīluli var uzcienāt ar kādu našķi, tomēr Tavam četrkājainajam draugam galvenokārt ir jāēd pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, kas atbilst viņa vecumam un šķirnei, jo pārāk daudz kārumu var izraisīt liekā svara pieaugumu un veselības problēmas. Varbūt daži lieki kilogrami nešķiet daudz, taču patiesībā tie var palielināt risku, ka Tavs dzīvnieks saslimst ar sirds slimībām, artrītu, diabētu un pat vēzi.