0

Grozā nav neviena produkta.

Kāpēc kaķiem un suņiem ir jāveic asins analīzes?

Tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem un kaķiem ieteicams periodiski veikt veselības pārbaudi un nodot asins analīzes, jo tas palīdz diagnosticēt dažādas saslimšanas vēl to agrīnajā stadijā, piemēram, alerģijas, diabētu, aknu slimības, nieru mazspēju, aizkuņģa dziedzera problēmas un parazītu invāziju. Savukārt, uzzinot diagnozi, iespējams laicīgi uzsākt efektīvu ārstēšanu.

Kādos gadījumos dzīvniekiem nepieciešams veikt asins analīzes?

Maldīgi tiek uzskatīts, ka asins analīzes sunim vai kaķim jāveic tikai tad, kad radušās veselības problēmas vai parādījušies iepriekš nebijuši simptomi. Patiesībā līdzīgi kā cilvēkiem, arī mājdzīvniekam asins analīzes profilaktiskos nolūkos būtu jāveic vismaz reizi gadā, jo tas var palīdzēt laicīgi pamanīt, vai organismā ir parādījušās kādas novirzes no normas.

Īpaši svarīgi veikt regulāras asins analīzes ir vecāka gadagājuma dzīvniekiem – suņiem, kuriem ir vairāk par astoņiem gadiem, un kaķiem, kas vecāki par 11 gadiem. Regulāras asins analīzes saskaņā ar ārsta noteikto grafiku nepieciešamas arī tiem mājdzīvniekiem, kuriem ir diagnosticētas hroniskas saslimšanas.

Asins analīzes ir jāveic arī gadījumā, ja Tavam sunim vai kaķim paredzēta operācija, jo tas veterinārārstam ļaus izvērtēt, vai dzīvnieks ir pietiekami spēcīgs, lai varētu izturētu šādu procedūru, kā arī to, kāda anestēzija viņam būs vispiemērotākā.

Simptomi, kas liecina par veselības problēmām

Par nopietnām veselības problēmām un nepieciešamību nodot asins analīzes var liecināt šādas pazīmes:

Visos uzskaitītajos gadījumos ieteicams vērsties veterinārajā klīnikā, lai nodotu asins analīzes un veterinārārsts varētu veikt arī citus izmeklējumus, ja nepieciešams.

Asins analīzes sunim un kaķim

Ko parāda asins analīzes?

Asins analīzes parāda dažādas saslimšanas vai to riskus. Veterinārārstam parasti ir nepieciešama pilna asins aina, kas palīdz diagnosticēt iekaisumu veidošanos un infekciju saslimšanas, kā arī bioķīmiskās analīzes, kas palīdz noteikt iekšējo orgānu, piemēram, nieru, aknu, aizkuņģa dziedzera vai endokrīnās sistēmas darbības novirzes un citas slimības. Lai pilnvērtīgi izvērtētu dzīvnieka veselības stāvokli, papildus ieteicams veikt arī urīna analīzes un citus izmeklējumus.

Kā sagatavot suni vai kaķi profilaktiskajām asins analīzēm?

Lai asins analīzes uzrādītu pēc iespējas precīzākus rezultātus un Tavs mīlulis vizīti pie veterinārārsta uztvertu bez lieka stresa, sagatavo viņu jau laicīgi.

  • Ja iespējams, nebaro dzīvnieku apmēram sešas stundas pirms došanās uz veterināro klīniku, jo viegls gavēnis palīdzēs attīrīt asinis no lipēmijas jeb palielināta tauku satura asinīs, kas var parādīties pēc ēšanas un traucēt rezultātu precīzai interpretācijai.
  • Izvairies no medikamentu došanas pirms asins analīžu nodošanas, jo tie var izmainīt rezultātus. Ja dzīvnieks bez tiem nevar iztikt, konsultējies ar savu veterinārārstu, kurš ieteiks optimālāko risinājumu.
  • Parūpējies, lai dzīvniekam būtu brīvi pieejams ūdens – jo īpaši siltā vai karstā laikā. Pat viegla dehidratācija var mainīt testa rezultātus, tāpēc pārliecinies, ka pirms vizītes pie veterinārārsta tavam mīlulim ir bijusi iespēja padzerties.
  • Pieskati, lai dzīvnieks īsi pirms izmeklējuma nenododas aktīvām spēlēm un rotaļām, jo fiziskas aktivitātes var izmainīt bioķīmiju un izraisīt izmaiņas testa rezultātos.
  • Mēģini samazināt dzīvnieka stresu, kaut arī tas var būt sarežģīti, ja mīlulis ir nervozs vai nobijies. Piemēram, suni veterinārās klīnikas uzgaidāmajā telpā turi īsā pavadā, lai samazinātu iespēju, ka tas mijiedarbosies ar citiem dzīvniekiem un satrauksies. Savukārt kaķi uz klīniku vislabāk nest transportēšanas būrī, ieliekot tajā kaut ko, kas smaržo pēc mājām, piemēram, segu vai rotaļlietu. Tas palīdzēs viņam justies drošāk un samazinās trauksmes līmeni. Ja klīnikas uzgaidāmajā telpā ir vairāki dzīvnieki, iespējams, savu kārtu pie ārsta drošāk būs sagaidīt ārpusē vai mašīnā.

Lai noskaidrotu sava dzīvnieka veselības stāvokli un uzzinātu, ko parāda asins analīzes, dodies uz veterināro klīniku un konsultējies ar veterinārārstu. Piemēram, pierakstoties uz profilaktisko vizīti Animu veterinārajā klīnikā Jēkabpilī, asins parauga noņemšana gan suņiem, gan kaķiem izmaksā 10 EUR.

Parūpējies par mīluļa veselību jau šodien, lai tas dzīvotu ilgu un laimīgu mūžu, kā arī iepriecinātu Tevi vēl daudzus gadus!