0

Grozā nav neviena produkta.

5 iemesli, kādēļ suņiem un kaķiem jātīra zobi

Sen zināms, ka cilvēkiem zobi jātīra vismaz divreiz dienā, bet vai zināji, ka ir jārūpējas arī par mājdzīvnieku zobu veselību?

Sunim un kaķim piena zobi nomainās apmēram sešu mēnešu vecumā. Lai jaunie zobi saglabātos veseli un stipri līdz pat vecumdienām, tie jātīra reizi dienā, jo siekalas, proteīni, baktērijas un barības atliekas veido zobu aplikumu. Ja dzīvnieka zobi netiek tīrīti, aplikuma biezums pakāpeniski aug, bet minerāli, kas ir siekalu sastāvā, pārvērš šo aplikumu par zobakmeni. Līdzīgi kā cilvēkiem, arī suņiem un kaķiem zobakmens var izraisīt ne tikai zobu bojāšanos, bet arī smaganu iekaisumu. Kas vēl ļaunāk, hroniskas zobu un smaganu saslimšanas gadījumā infekcija var pāriet arī uz citiem dzīvnieka orgāniem un izraisīt patoloģiskus iekaisuma procesus sirdī, plaušās un locītavās.

Kādēļ jārūpējas par suņu un kaķu zobu veselību?

Lai izvairītos no periodonta slimībām

Visizplatītākās periodonta saslimšanas ir aplikuma izraisīts gingivīts un periodontīts. Gingivīts ir smaganu iekaisums, kas ar laiku var attīstīties daudz nopietnākajā periodontītā, kad tiek neatgriezeniski zaudēti zobu saistaudi un kaulaudi. Gan gingivīts, gan periodontīts var skart tikai atsevišķus dzīvnieka zobus, vai arī visu sakodienu. Piemēram, saskaņā ar šī ASV pētījuma rezultātiem 86.3% gadījumu suņiem ir gingvinīta vai peridonta slimību pazīmes, kas parāda, cik izplatīta šī problēma ir pat tad, ja mēs to šķietami neredzam.

Lai izvairītos no zobu izkrišanas

Ja nerūpēsies par sava mīļdzīvnieka zobu un smaganu veselību, ar laiku var tikt bojātas un iekaist zobu struktūras, kas notur zobu tam paredzētajā vietā, un tas var neatgriezeniski izkrist. Nepietiekams skaits zobu, savukārt, traucē dzīvniekam sagremot un apēst barību, kas var novest pie citām veselības problēmām.

Lai pasargātu no sāpēm

Gan gingvinīts, gan periodonta slimības var izraisīt sāpes, kas līdzinās tām, ko jūtam, kad iekaisis zobs. Sāpes var būt tik stipras, ka dzīvnieks var atteikties no ēdiena un pat kļūt agresīvs. Ja ievēro, ka Tavam sunim vai kaķim mutē ir kustīgs zobs, tā elpa slikti ož, smaganas asiņo vai ir pietūkušas, tas izteikti siekalojas vai pat atsakās no ēdiena un ūdens, steidzami griezies pie veterinārārsta, kurš veiks atbilstošus izmeklējumus un noteiks ārstēšanu.

Lai novērstu smakojošu elpu

Vai ir gadījies no sava mīluļa saņemt slapju buču, kas nelabi ož? Tas liecina, ka dzīvnieka mutē uzkrājušās pārtikas atliekas un savairojušās nelabvēlīgas baktērijas, kas jau pēc dažām dienām būs pārvērtušās cietā aplikumā. Sākotnēji tā būs mikroskopiski plāna kārtiņa, kas ar laiku pārvērtīsies arvien biezākā nepatīkami dzelteni brūnā slānī. Līdzīgs bioloģiskais process notiek arī cilvēka mutē, kad ilgi nav tīrīti zobi.

Lai ietaupītu naudas līdzekļus

Dzīvnieki labi prot noslēpt to, ka tiem kaut kas sāp, tādēļ, ja nesekosi līdzi sava mīluļa veselībai pats vai ikgadējās profilaktiskās vizītēs pie veterinārārsta, var gadīties, ka problēmu pamanīsi vien tad, ka tā jau būs ielaista un ārstēšana prasīs lielus naudas līdzekļus. Regulāra dzīvnieka zobu apkope var palīdzēt nākotnē izvairīties no lielām veselības problēmām un izdevumiem.

Kaķis rāda zobus

Kā tīrīt suņu un kaķu zobus?

Vislabāk būs, ja pieradināsi savu četrkājaino draugu pie zobu apkopes jau kucēna vai kaķēna vecumā, lai viņš šo procesu uztvertu kā ierastu ikdienas rutīnu. Nekādā gadījumā nesasteidz! Pieradini dzīvnieciņu pamazām, soli pa solītim, lai neradītu tam lieku stresu un nepatiku pret procesu. Iesākumā var neizmantot birstīti, bet uzlikt uz pirksta nedaudz dzīvniekam domātās zobu pastas un iepazīstināt to ar jauno garšu un smaržu. Kad mazulis būs apradis, pamazām pārej uz tīrīšanu ar birstīti – iesākumā vien dažas sekundes, pamazām pagarinot laiku. Rēķinies, ka apmācības process var ilgt pat vairākus mēnešus. Neplet muti vaļā ar spēku – vien maigi pavelc smaganas nost no zobiem un, pirmkārt, pievērs uzmanību ilkņiem, jo tās ir pirmās vietas, kur veidojas aplikums un zobakmens. Ja zobi kļuvuši dzelteni vai pie smaganas jau redz brūnu svītru, griezies pie veterinārārsta, kurš izvērtēs dzīvnieka zobu stāvokli un ieteiks piemērotāko risinājumu.

Izmanto dzīvniekiem paredzētos zobu kopšanas līdzekļus!

Suņu un kaķu zobu tīrīšanai nedrīkst izmantot cilvēkiem domātās zobu pastas, jo tās satur fluoru un citas sastāvdaļas, ko paredzēts izspļaut ārā, pēc tam izskalojot muti. Dzīvniekam daba fizioloģiski šādu iespēju nav paredzējusi, tādēļ tas zobu pastu norīs, kas var novest pie veselības problēmām.

Iegādājies speciālu dzīvniekiem paredzētu zobu pastu ar atbilstošu sastāvu un patīkamu gaļas garšu, pēc kuras lietošanas nav nepieciešama mutes skalošana. Zobu birstes izvēle nav tik strikta – var izmantot gan speciāli mājdzīvniekiem domātās, gan arī cilvēkiem, vislabāk – bērniem paredzētās, mīkstās zobu sukas. Zobu tīrīšanu iespējams veikt arī veterinārajās klīnikās, kur to var veikt kvalificēts speciālists –  ne vien ar mehāniskām metodēm, bet arī ar ultraskaņas aparāta palīdzību. Veterinārārsts var uz dzīvnieka zobiem uzklāt arī caurspīdīgu, ilgnoturīgu zobu antibakteriālo pārklājumu, kas novērsīs baktēriju vairošanos un kavēs zobu aplikuma veidošanos.

Savukārt ikdienas profilaksei noderēs košļājamās plāksnītes zobakmens kontrolei, kā arī papildbarība suņiem un kaķiem, kas palīdzēs noņemt zobu aplikumu un atsvaidzināt elpu. Tomēr, kaut arī ciets ēdiens un dažādas piedevas var palēnināt zobakmens veidošanos, tās to pilnībā nenovērš, tādēļ labākais risinājums kaķim un sunim joprojām ir zobu tīrīšana katru dienu.

Vai savvaļas kaķi un suņi arī tīra zobus?

Iespējams, Tev ir radies jautājums – bet vai tad dzīvnieki, kas dzīvo brīvā dabā, arī tīra zobus? Protams, viņi to nedara šajā rakstā aprakstītajā veidā, taču savvaļas sugas brāļiem ir savādāks dzīves veids un barība. Nomedījot peli, putnu vai trusi, tas tiek gandrīz pilnībā apēsts – sākot no ādas līdz pat kauliem. Tā dabiskā veidā, pateicoties dažādajai barības struktūrai, suņi un kaķi uztur kārtībā savus zobus. Tā kā mājdzīvniekiem parasti šādas iespējas nav, viņiem vajadzīga mūsu – cilvēku palīdzība. Tāpat jāatceras, ka mājdzīvnieku mūža ilgums var būt pat divas līdz trīs reizes garāks nekā tā savvaļas sugas brāļiem, kas lielā mērā ir pateicoties tieši cilvēku rūpēm un sniegtajai veselības aprūpei.

Ir kaķi, kuriem visu mūžu saglabājas veseli zobi, bet ir kaķi, kuriem ar zobiem mēdz rasties problēmas. Īpaši par zobu veselību jārūpējas tām kaķu šķirnēm, kurām raksturīgi nelīdzeni, uz priekšu izvirzīti zobi, piemēram, siāmiešiem un persiešiem. Arī mazo izmēru sunīšu zobiem ir lielāks risks ciest no zobu aplikuma un zobakmens radītajām sekām, jo viņiem mutes dabiskā pašattīrīšanās ir sarežģītāka nekā lielajām šķirnēm, kurām zobu problēmas attīstās lēnāk, tādēļ zobu tīrīšana un regulāras pārbaudes pie veterinārārsta būs drošākais risinājums.