0

Grozā nav neviena produkta.

Kāpēc mājdzīvnieki jāvakcinē katru gadu?

Pieņemot mājās kucēnu vai kaķēnu, Tu uzņemies rūpes ne vien par tā barošanu, apkopšanu un aktivitātēm, bet arī atbildību par viņa veselības stāvokli. Kādēļ pakļaut savu dzīvnieciņu nopietnām un mokošām veselības problēmām, ja ar vakcīnu palīdzību vari to pasargāt? Daudz prātīgāk ir parūpēties par profilaksi, nekā maksāt par dārgu ārstēšanu un pārdzīvot, ja tas saslimst vai pat iet bojā.

Kas jāņem vērā pirms vakcinācijas?

Pats svarīgākais priekšnoteikums – Tavam četrkājainajam draugam jābūt pilnībā veselam, jo nedrīkst vakcinēt dzīvnieku, kam ir kādi saslimšanas simptomi. Tāpat tam obligāti jābūt brīvam no parazītiem, jo poti saņemt var ne ātrāk kā septiņas (7) dienas pēc tam, kad dzīvnieks attārpots. Lai pirms attārpošanas nebūtu jādodas pie veterinārārsta, padomu vari lūgt veterinārās aptiekas speciālistam, kurš varēs ieteikt piemērotākos bezrecepšu medikamentus.

Vakcinācija pret trakumsērgu

Viena no plašāk zināmajām slimībām, pret kuru jānodrošina vakcinācija, ir trakumsērga. Šī slimība, kas var novest pie letāla iznākuma, ir bīstama ne vien dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem, jo pret to nav zāļu, tādēļ vakcinācija ir obligāta.

Veterinārmedicīnas likums nosaka, ka ikviena īpašnieka pienākums ir nodrošināt sava suņa vai kaķa vakcināciju pret trakumsērgu, kad dzīvnieks sasniedzis trīs mēnešu vecumu, kā arī regulāru revakcināciju saskaņā ar vakcīnas ražotāja norādīto termiņu. Parasti atkārtota vakcinācija nepieciešama pēc gada, bet turpmākos gadus, ja netiek kavēts revakcinācijas datums, dzīvnieks jāvakcinē reizi 2-3 gados.

Ja ar savu kaķīti vai sunīti plāno piedalīties izstādēs, ņem vērā, ka trakumsērgas vakcīnai jābūt veiktai ne vēlāk kā 21 dienu pirms izstādes. Turklāt, ja vakcinācija veikta pirmo reizi, intervāls pēc iepriekšējās vakcinācijas nedrīkst būt ilgāks par 12 mēnešiem. Gadījumā, ja plānots brauciens ārpus Latvijas robežām, tad, līdzīgi kā ar izstādēm, to var īstenot, kad pēc dzīvnieka vakcinācijas pagājusi vismaz 21 diena.

Bez obligātās trakumsērgas vakcīnas suņus un kaķus ieteicams vakcinēt arī pret citām infekcijas slimībām.

Kompleksā vakcīna pret infekcijas slimībām

Kaut arī kompleksā vakcīna ar normatīvajiem aktiem nav noteikta kā obligāta, tomēr ļoti ieteicams to veikt, lai savu mīluli pasargātu no izplatītākajām infekcijas slimībām.  Ar komplekso vakcīnu suņus un kaķus pirmo reizi vakcinē 6 -9 nedēļu vecumā, bet revakcinēšanu veic pēc 3-4 nedēļām. Atkarībā no vakcīnas ražotāja iegūtais efekts ilgs 1-3 gadus.

Tam, kad vajadzīga nākamā vakcinācija, saimnieks var sekot līdzi pats, jo nākamās reizes datums ir ierakstīts dzīvnieka vakcinācijas apliecībā vai pasē. Svarīgi uz ikgadējo vakcināciju ierasties laicīgi noteiktajā datumā vai kādu dienu agrāk. Ja savu mīluli uz vakcināciju atvedīsi, piemēram, desmit dienas vēlāk, nekā noteikts, pastāv risks, ka iepriekš iegūtā imunitāte būs zudusi un ar vienu vakcinācijas reizi vairs nepietiks – pēc mēneša būs jāveic revakcinācija.

Suns

Pret kādām infekcijas slimībām jāvakcinējas?

  • Suņus jāvakcinē pret parvovīrusu, infekciozo hepatītu, suņu mēri un leptospirozi. Pret šīm slimībām imunitāte sunim izstrādājas nedēļas laikā.
  • Savukārt, kaķus – pret panleikopēnijas vīrusu jeb kaķu mēri, kalicivīrusu un rinotraheītu. Imunitāte pret šīm slimībām kaķim izstrādājas 2 nedēļu laikā.

Imunitātes izstrādāšanās procesa laikā svarīgi četrkājaino draugu saudzēt no stresa, kā arī no kontaktiem ar citiem dzīvniekiem, lai tas nesavārgtu un nesaslimtu. Ja tomēr pamani kādus nevēlamus simptomus, noteikti konsultējies ar veterinārārstu.

Vai jāvakcinē kaķis arī tad, ja tas neiet ārā?

Ikviens kaķis, arī tāds, kas dzīvo vienīgi mājās un pastaigājas tikai pa balkonu, ir jāvakcinē, jo arī viņam pastāv risks inficēties ar dažādām slimībām. Tā kā infekcijas izraisītājus – vīrusus un baktērijas mājās var atnest arī cilvēki – ar apaviem, virsdrēbēm un iepirkumiem, drošāk ir savu pūkaino draugu pasargāt ar vakcīnas palīdzību.

Kā pareizi organizēt dzīvnieka pāriešanu pie cita īpašnieka?

Saimnieku maiņa un pārbraukšana uz jaunām mājām nedrīkst notikt uzreiz pēc potes saņemšanas, jo dzīvnieka imunitāte vēl nav izstrādājusies un tā organisms var būt jūtīgāks kā parasti. Tādēļ Ministru kabineta noteikumi “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” nosaka, ka:

  • Suni drīkst pārvest uz jaunajām mājām 2 nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas, ja vakcinācija veikta sešu nedēļu vecumā, vai nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas, ja vakcinācija veikta astoņu nedēļu vecumā.
  • Savukārt, kaķi nākamajam īpašniekam drīkst nododot pēc 10 nedēļu vecuma sasniegšanas un vienu nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas.

Ja kaķēns vai kucēns sasniedzis vismaz trīs mēnešu vecumu, uz jaunajām mājās tie var doties ne agrāk kā nedēļu pēc vakcinācijas pret trakumsērgu un vīrusa izraisītām infekcijas slimībām.

Parūpējies par savu četrkājaino draugu un veic tā vakcināciju laicīgi, lai tas nesaslimtu, jo profilakse vienmēr ir mazāk sāpīga kā ārstēšana. Papildus drošībai un sirdsmieram līdz ar vakcināciju vari veikt arī mīluļa mikročipēšanu, kas palīdzēs tev atrast savu mīļdzīvnieku gadījumā, ja tas noklīdīs.

Informācija publicēta: 23.05.2022