0

Grozā nav neviena produkta.

Vai suņiem uzturā nepieciešamas olas – Lieldienās un ikdienā?

Olas ir uz turvielām bagāts produkts, tās satur vitamīnus, taukskābes (galvenokārt, Omega-3), cinku, selēnu, retinolu. Gan Lieldienās, gan arī citās dienās olas drīkst dot sunim un kaķim, tomēr mājas mīluļiem no tām lielāka vērtība slēpjās termiski neapstrādātā produktā jeb nevārītā olā. Tādā veidā tiek saglabāta olas uzturvērtība, jo termiskās apstrādes laikā ūdenī minerālvielas un vitamīni iet mazumā pašā olā. Dzīvnieku īpašniekiem ir jābūt piesardzīgiem ar nevārītu olu došanu saviem kaķiem un suņiem, jo jābūt pārliecinātiem, ka olas nav kontaminētas ar salmonellām vai E.coli, jo arī dzīvnieki var slimot ar salmonelozi un citām gremošanas trakta infekcijām.

Sunim drīkst dot olas!

Lieldienās cilvēki vēlas iedot arī mājas mīlulim kādu zaķa paslēpto olu, un to arī drīkst darīt, bet tas jādara samērīgos daudzumos. Tā, piemēram, mazam sunītim varētu dienas laikā iedot vienu vai divas olas apēst, bet lielākam sunim – līdz trīs olām. Galvenais princips ir samērīgums, un vienmēr jāpatur prātā, ka dzīvniekam uz oilas nav nepieciešama ne majonēze, ne sāls. Šīs piedevas radīs nevajadzīgu slodzi gan gremošanas traktam, gan zarnām un aknām. Tāpēc, cienājot savu suni ar olu Lieldienās, svarīgi atcerēties, ka garšvielas viņam nav nepieciešamas!

Visticamāk, ka Lieldienās pieejamās olas būs krāsotas. Dzīvniekam būtu ieteicams dot olas, kuras krāsotas ar dabīgiem materiāliem – sīpolu mizās, mellenēs, sarkanajā kāpostā u.c., jo sintētiskās krāsas iekrāso olas baltumu, ja ola bijusi ieplīsusi. Ļoti retos gadījumos praksē ir novērotas saindēšanās.

Galvenais – olas sunim drīkst dot! Noteikti nevajag pārspīlēt ar daudzumu, bet viena vai divas olas, kopīgi svinot Lieldienas, sunītim nekaitēs!

Rakstu sagatavoja Sabīne Baltkāja-Rihtere, veterinārārste Animu Jēkabpils veterinārajā klīnikā.