0

Grozā nav neviena produkta.

Vai Tavam mīlulim ir pārtikas alerģija?

Līdzīgi kā cilvēkiem, arī kaķiem un suņiem var būt alerģija no dažādiem pārtikas produktiem, tādēļ, ja ievēro, ka Tavs četrkājainais draugs bieži kasās vai tam uz ādas ir izsitumi, ir laiks konsultēties ar veterinārārstu. Šādi simptomi var būt pārtikas alerģijas sekas, kas nopietni apgrūtina Tava mīluļa dzīves kvalitāti. Pārtikas alerģija dzīvniekam var sākties jebkurā vecumā un tā var parādīties arī pēc tam, kad konkrētā barība lietota vairākus mēnešus vai pat gadus un šķitis, ka viss ir kārtībā.

Kā suņiem un kaķiem izpaužas pārtikas alerģija?

Visbiežāk pārtikas alerģija suņiem un kaķiem izpaužas kā ādas problēmas – sakairināta, niezoša āda, apsārtums un laukumi bez apmatojuma vai kreveļaini nobrāzumi. Parasti tie vērojami pirkststarpās, ap dzīvnieka purniņu, zonā ap muti, ap acīm, padusēs un ap anālo atveri, taču var izpausties arī citās vietās. Ja Tavam mīlulim ir īsa spalva, izsitumus ir viegli pamanīt. Ja spalva ir garāka, tos jāmēģina sataustīt. Svarīgi problēmu neielaist, jo, dzīvniekam kasot problemātiskās vietas, tas var noplēst ādu un ievazāt sīkajās brūcītēs infekciju, kam būs vajadzīga papildus ārstēšana.

Citi izplatīti pārtikas alerģijas simptomi ir:

  • hroniskas ausu infekcijas;
  • pastiprināta spalvu kamolu veidošanās;
  • gremošanas trakta problēmas, kas izpaužas kā vemšana un caureja;
  • retos gadījumos – tūska un elpošanas problēmas.

Suns izgūlies uz pelēka paklāja

Kuri produkti suņiem un kaķiem izraisa alerģiju?

Biežākie alergēni suņu un kaķu barībā ir cāļa gaļa, liellopu gala, olas, zivis (kaķiem) un piena produkti. Retāk alerģiju var izraisīt kukurūza, kvieši, rīsi, mieži un auzas, kas tiek pievienotas daudzās suņu un kaķu barībās. Uzzini vairāk par to, kam pievērst uzmanību sava mīluļa barības sastāvā, mūsu rakstā šeit.

Kā noteikt pārtikas alerģijas cēloni sunim vai kaķim?

Ja radušās aizdomas, ka tavam mīļdzīvniekam varētu būt pārtikas alerģija, vērsies pie veterinārārsta un izstāsti viņam visu par tā ēdienkarti un ēšanas paradumiem. Jo vairāk varēsi pastāstīt par to, kādu pārtiku dzīvnieks ikdienā lieto un kā izpaužas simptomi, jo labāk. Ņem vērā, ka alerģija no konkrētās barības var parādīties pat pēc tam, kad tā regulāri lietota divus un vairāk gadus, tādēļ, meklējot cēloni, jāanalizē ilgāks laika periods.

Diemžēl pārtikas alerģijām specifisku testu nav. Lai gan laboratorijas tos piedāvā, ne visi ir precīzi, tādēļ optimālākā metode, lai noteiktu alerģiju izraisošo produktu, ir ierobežojošā diēta, jo tā ļauj noskaidrot, kā dzīvnieks reaģē uz konkrētu produktu.

Kas ir ierobežojošā diēta?

Lai noteiktu, kurš pārtikas produkts izraisa alerģiju, dzīvniekam jāietur stingra diēta un uzturā jālieto hipoalerģiska barība, kas nesatur nevienu alergēnu. Savukārt saimniekam šajā periodā jāseko līdzi, vai ir vērojams uzlabojums. Ja mīluļa veselība uzlabojas, diētu paplašina un ik pēc divām nedēļām ēdienkarte tiek papildināta ar jaunu produktu, visu laiku sekojot līdzi, vai simptomi neatjaunojas. Kad alerģijas cēlonis ir noteikts, tiek piemeklēta barība, kas nesatur to izraisošos produktus. Izslēgšanas diētas ilgums atkarīgs no problēmas veida. Piemēram, ādas problēmu gadījumā pielāgots uzturs jālieto 4–12 nedēļas.

Nemēģini uzsākt ierobežojošo diētu paša spēkiem, jo pārtikas alerģijai līdzīgus simptomus var izraisīt arī medikamenti, dažādas saslimšanas un ektoparazīti. Ja simptomus patiesībā izraisījusi cita saslimšana, tas var novest pie nepareiza vai nepietiekama uztura un novēlotas ārstēšanas. Veterinārārsts ne vien noteiks pareizo cēloni, bet varēs arī izrakstīt medikamentus, lai mazinātu tava dzīvnieka diskomfortu.

Barība alerģiskiem suņiem un kaķiem

Ja ir aizdomas, ka Tavam četrkājainajam draugam ir pārtikas alerģija, veterinārajās aptiekās vari iegādāties speciālus produktus, kas nesatur alergēnus. Tā kā alerģijas ir ļoti dažādas, arī risinājumi jeb piedāvātā barība alerģiskiem suņiem un kaķiem ir dažāda. Labā ziņa ir tā, ka vienmēr var piemeklēt barību, kas nesatur attiecīgo alergēnu. Piemēram, ja Tavam kaķim ir alerģija pret zivi, vari barot viņu ar barību, kas satur vistu vai liellopu un otrādi.

Ja rodas šaubas par barības izvēli, vērsies pēc konsultācijas kādā no Animu veterinārajām aptiekām, jo tajās strādā speciālisti ar veterināro izglītību, kuri labprāt palīdzēs piemeklēt piemērotas preces un produktus tieši tavam mājdzīvniekam, kā arī konsultēs dažādos ar dzīvnieka veselību un barošanu saistītos jautājumos.