0

Grozā nav neviena produkta.

Kāpēc kaķiem un suņiem ir jāēd sausā barība?

Sausā barība kaķiem un suņiem: kādas ir priekšrocības un trūkumi?

Viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas jāpieņem jebkura dzīvnieka saimniekam, ir pareizas barības izvēle, jo no barošanas lielā mērā ir atkarīga mīluļa veselība un mūža ilgums. Ieejot jebkurā zoo preču veikalā, redzēsi plauktus ar visdažādāko kaķu un suņu barību, kuru atkarībā no sastāvā esošā mitruma līmeņa var iedalīt trīs lielās grupās: 

  • Sausā barība (mitrums <14%), 
  • Mitrā barība jeb konservi (mitrums >60%),
  • Daļēji mitrā barība (mitrums 14–59%) – kārumi un papildbarības. 

Šajā rakstā apskatīsim sausās barības priekšrocības un trūkumus, kā arī kādiem faktoriem pievērst uzmanību tās izvēlē. 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties sauso barību?  

Gan kaķi, gan suņi ir gaļēdāji. Dzīvojot brīvā dabā, tie barojas ar lielākiem vai mazākiem medījumiem, bet graudaugus vai dārzeņus uzturā praktiski nelieto. Mūsu mājdzīvnieki fiziski no savvaļas dzīvniekiem ne ar ko neatšķiras, taču viņu iespējas medīt un pašiem atrast sev daudzveidīgu un piemērotu barību ir ierobežotas, tādēļ tie pārtiek no tā, ko iedod cilvēks.  

Daudzi dzīvnieku īpašnieki nezina, ka lētajās, ekonomiskajās barībās lielāko daļu sastāva veido graudaugi un soja, bet tikai niecīgu procentu – tā saucamie gaļas subprodukti (samalti skrimšļi, iekšējie orgāni, āda), kuru uzdevums ir imitēt suņu un kaķu dabisko racionu. Tā kā šādas barības satur niecīgu daudzumu gaļas produktu, lai nodrošinātu nepieciešamo proteīnu, tajās tiek pievienoti augu un dzīvnieku tauki, kas satur maz kaloriju un nespēj gaļēdāju nodrošināt ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām. Turklāt, dažādu krāsu graudiņi sausās barības iepakojumā parasti liecina par to, ka tai pievienotas krāsvielas un aromatizatori, kas var izraisīt alerģisku reakciju.  

Pētījumi ir parādījuši, ka efektīvākais veids optimāla suņu un kaķu svara, kā arī labas veselības uzturēšanai ir sabalansēta barība ar augstu proteīna un zemu ogļhidrātu sastāvu, kas sniedz nepieciešamo enerģijas daudzumu, palīdz ātrāk sasniegt sāta sajūtu, kā arī stiprina muskulatūru un nodrošina atbilstošu ķermeņa masu pat tad, ja dzīvniekam ir tendence pārēsties. Tādēļ premium un super premium sauso barību sastāvā ir vistas, tītara, jēra vai liellopa gaļa un tās subprodukti, olas, īsti dārzeņi un dažreiz rīsi. Tajās netiek pievienoti milti, konservanti un graudaugi.  

Pirms izdari izvēli, vienmēr pievērs īpašu uzmanību barības pamatsastāvdaļām, kas norādītas uz iepakojuma – cik liels procents zivju un gaļas tajā iekļauts, piemēram: vistas gaļa (20%), tuncis (10%), jēra gaļa (7%) utt. Saskaitot visu kopā, sapratīsi, cik procentuāli sausajā barībā ir tieši dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu un proteīna. Jo vairāk, jo lielāka uzturvērtība un dzīvniekam veselīgāka būs barība.  

Protams, var mēģināt dzīvnieku-gaļēdāju pārveidot par veģetārieti, piedāvājot tam barību, kuras pamatā ir augu izcelsmes produkti, tomēr tas var beigties ar nopietnām veselības problēmām, augstiem veterinārārsta rēķiniem un dzīvnieka dzīves ilguma samazināšanos. 

Suns un sausā barība

Kvalitatīva sausā barība palīdz uzturēt optimālu dzīvnieka svaru 

Dzīvnieku saimnieki reti kad savam četrkājainajam mīlulim izsniedz barību atbilstošās porcijās. Parasti mēs paļaujamies, ka dzīvnieks pats noteiks sev nepieciešamo barības daudzumu, kas ne vienmēr atbilst patiesībai, jo apetīti un vēlmi ēst vairāk, kā vajadzīgs, var izraisīt sterilizācija, garlaicība, trauksme un citi faktori.  

Dažādi pētījumi parādījuši, ka 39-59 % suņu un 27-58 % kaķu cieš no liekā svara un aptaukošanās, kas var izraisīt virkni veselības problēmu: palielināta osteoartikulāro slimību iespējamība, metabolisma problēmas (diabēts, hipotireoze, hiperlipidēmija u.c.), urīnceļu, ādas, elpceļu, sirds un asinsvadu slimības, kā arī citas veselības problēmas.  

Tādēļ kvalitatīvas sausās barības ir bagātas ar proteīniem, lai palīdzētu ātrāk radīt sāta sajūtu, uzturētu muskuļu masu, kā arī mazinātu aptaukošanās risku. Barība ar augstu proteīna un zemu ogļhidrātu sastāvu ir īpaši piemērota arī dzīvniekiem, kuriem ir tendence uz lieko svaru: sterilizētiem suņiem un kaķiem, dzīvniekiem ar mazkustīgu dzīvesveidu, kā arī šķirnēm, kam no dabas raksturīga liela ķermeņa masa.  

Sausās barības priekšrocības  

  • Palīdz uzturēt labu zobu stāvokli – cieto sausās barības gabaliņu košļāšana palīdz novērst zobu aplikuma un zobakmens veidošanos. Daudzi barības ražotāji speciāli veido sausās barības graudiņus tādās formās, lai, tos košļājot, tiktu radīts zobu birstes efekts. Tomēr ne visu ražotāju sauso barību graudiņiem ir atbilstoša tekstūra, kas mazina aplikuma veidošanos uz pilnīgi visu zobu virsmām, tādēļ jebkurā gadījumā ir nepieciešams veikt dzīvnieka zobu veselības stāvokļa kontroli un pareizu tīrīšanu.   
  • Sausā barība ir ērti dozējama un izbarojama, to ir vienkārši paņemt līdzi, atstāt uz ilgāku laiku bļodā vai dozatorā, jo tā nebojājas tik ātri, kā mitrā barība. Piemēram, dabā kaķi mēdz ēst bieži un nelielās porcijās, jo katra maltīte ir jānomedī. Atstājot barības trauciņā sauso barību, tā pietiek ilgākam laikam un kaķis var to baudīt pa drusciņai, kad vien vēlas, nevis būt piesaistīts konkrētām lielākām ēdienreizēm. 
  • Sausā barība izmaksā lētāk un ir ekonomiskāks risinājums nekā mitrā barība. Tādējādi saimnieks var atļauties iegādāties kvalitatīvāku barību par tādu pašu summu, kā pērkot mazāk kvalitatīvu mitro barību. 

Sausās barības trūkumi 

  • Viens no galvenajiem sausās barības trūkumiem ir tas, ka tā ir sausa un satur maz mitruma. Ūdenim ir būtiska loma dzīvnieka veselības nodrošināšanai, jo tas palīdz novērst urinēšanas un citas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi parūpēties, lai tavam dzīvniekam vienmēr būtu pietiekami daudz iespēju uzņemt nepieciešamo tīra ūdens daudzumu, izvietojot ūdens traukus vairākās dzīvniekam ērtās vietās vai iegādājoties speciālu ūdens strūklaku, ja tam patīk dzert tekošu ūdeni.  
  • Vecākiem dzīvniekiem var būt grūtāk ēst sauso barību nekā mitro, jo tiem var traucēt zobu un smaganu problēmas, kas cieto graudiņu košļāšanu var padarīt par sāpīgu un nepatīkamu procesu. Lai to atvieglotu var mitrināt sauso barību, pirms pasniegšanas pievienojot ūdeni. 

Lai dzīvnieku nodrošinātu ar daudzveidīgu barību, sausās barības maltītes var variēt ar mitrās barības ēdienreizēm. Piebarot kaķi un suni, kas pamatā ēd sauso barību, var arī ar svaigu gaļu. Jebkurā gadījumā vajadzētu izvairīties no lielveikalos nopērkamās lētās, krāsainās barības, jo to sastāvs neatbilst dzīvnieka-gaļēdāja organisma vajadzībām un satur daudz augu izcelsmes produktu, kas arī ir pamatojums zemajai cenai.