0

Grozā nav neviena produkta.

Vai Tavs suns ir pasargāts no ektoparazītiem?

Pavasarī un vasaras sezonā mostas ne vien daba, bet aktīvi kļūst arī ektoparazīti, kas pārnēsā dažādas suņiem bīstamas slimības. Tie ir parazīti, kas mitinās ārpus dzīvnieka ķermeņa un barojas ar tā asinīm, limfu, ādas virsējo slāni vai apmatojumu. Zināmākie ektoparazīti dzīvniekiem ir blusas, ērces, ausu ērcītes un smilšu mušas, bet visplašāk izplatītākie ektoparazīti, ar kuriem mēs bieži sastopamies vasaras mēnešos, ir odi.

Ektoparazīti ne vien bojā dzīvnieka ādu un apmatojumu, radot ādas kairinājumu, iekaisumu, niezi vai pat apmatojuma izkrišanu, bet arī pārnēsā slimības un citu parazītu kāpurus. Ērces var pārnēsāt slimību ierosinātājus, kas sunim izraisa Laima slimību, ērlihiozi, babeziozi un anaplazmozi, smilšu mušas var inficēt ar leišmaniozi, bet odi – ar dirofilariozi. Blusas var pārnēsāt lenteņu kāpurus vai novest kucēnu līdz anēmijai, kas var beigties ar dzīvnieciņa nāvi. Tādēļ ir svarīgi parūpēties par savu suni jau laicīgi, jo profilakse vienmēr ir lētāka un mazāk sāpīga nekā ārstēšana, kad var būt jau par vēlu.

Kādas ir pazīmes, ka Tavu suni nomoka ektoparazīti?

Blusas

Visbiežāk sastopamie ektoparazīti suņiem ir blusas, kuru kodieni izraisa alerģiju, radot stipru ādas niezi, izsitumus, kreveles, apmatojuma izkrišanu un kopējā veselības stāvokļa pasliktināšanos. Blusu klātbūtne ne vienmēr ir viegli pamanāma. Ja, šķirstot dzīvnieka spalvu, blusas nemani, tas vēl nenozīmē, ka to nav. Lielākā daļa blusu iemitinās paklājos, suņa guļvietā, suņa būdā un mīkstajās mēbelēs, bet pie dzīvnieka dodas tikai, “lai paēstu”. Turklāt dzīvokļos ar centrālo apkuri blusas vairojas visu gadu, kamēr lauku mājās ziemā to var būt mazāk, bet vasarā un rudenī – vairāk.

Kā iznīdēt blusas?
Blusu populācijā tikai 10% ir pieaugušas blusas, bet pārējās ir jaunās formas – olas, kāpuri un kūniņas. Viena blusa var izdēt lielu daudzumu olu, kuras apkārtējā vidē var saglabāties līdz pat diviem gadiem un ar laiku pārvērsties neskaitāmu blusu invāzijā. Lai to novērstu, lielākā  uzmanība jāpievērš blusu jauno formu iznīcināšanai. Ja attīrīsi no blusām vienīgi dzīvnieka apmatojumu, uzlabojums tiks iegūts tikai uz īsu brīdi, jo to invāzija drīz vien atgriezīsies ar jaunu sparu. Tādēļ svarīgi ne vien veikt regulāru sava suņa atblusošanu, apstrādājot to ar atbilstošiem insekticīdiem, bet arī veikt visa mājokļa dezinfekciju, īpašu vērību veltot dzīvnieka guļvietai.

Ērce

Ērces mostas agrā pavasarī un kļūst aktīvas jau pie +5°C temperatūras.

Ērces

Ja agrāk uzskatīja, ka ērces kodums sunim nav bīstams, tad pēdējos gados Latvijā arvien biežāk suņiem tiek diagnosticētas ērču izraisītas slimības, kuras atsevišķos gadījumos var novest pat pie letāla iznākuma. Vai zināji, ka inficēšanās iespēja ar Laima slimību suņiem ir sešas reizes lielāka nekā cilvēkiem?

Kā zināms, ērces mostas agrā pavasarī un kļūst aktīvas jau pie +5°C temperatūras. Lielākais risks tās sastapt ir tiem suņiem, kuri regulāri dodas pastaigās pa pļavām un mežiem, taču arī pilsētās ir daudz ērču. Tādēļ pēc āra pastaigām vēlams vienmēr pārbaudīt suņa kažoku. Visbiežāk ērces ir atrodamas uz dzīvnieka purna, aiz ausīm, kakla un padusēs, taču tās var piesūkties arī citās vietas. Ērces piesūkšanās vēl nenozīmē, ka suns ir saslimis vai saslims, tomēr ir svarīgi šo parazītu pēc iespējas ātrāk un uzmanīgāk noņemt ar speciālās ērču izņemšanas pincetes palīdzību. Ja tāda nav pieejama, var izmantot arī diegu vai parastu pinceti. Šo uzdevumu var uzticēt arī veterinārārstam, kurš varēs arī izvērtēt dzīvnieka veselības stāvokli un pārbaudīt, vai ērce ir bijusi infekcijas pārnēsātāja.

Kā izvairīties no ērcēm?
Lai izvairītos no ērcēm, vēlams nelaist dzīvnieku skraidīt garā zālē un krūmos, jo ērču “medību lauks”” jeb zona, kurā tās ir visaktīvākās, ir augstumā līdz pusmetram. Lai savu mīluli pasargātu no slimībām, ko var izraisīt inficētas ērces kodums, svarīgi lietot speciālus līdzekļus to atbaidīšanai. Mūsdienās tie ir pieejami dažādos veidos un formās – skaustā pilināmos pilienos, aerosolos, kakla siksniņu un arī iekšķīgai lietošanai tablešu un pilienu veidā. Ir pieejami gan recepšu, gan bezrecepšu medikamenti. Pirms to iegādes noteikti konsultējies ar veterinārārstu vai speciālistu veterinārajā aptiekā.

Ausu ērcītes

Ausu ērcītes mājo uz ādas dzīvnieka auss ārējā kanālā un izraisa kairinājumu, kas rada pārlieku lielu ausu vaska izdalīšanos un rada neciešamu niezi. Ja ievēro, ka tavs suns ļoti kasa ausis, purina galvu, ausīs veidojas kreveles un pat strutaini abscesi, nekavējoties dodies pie veterinārārsta. Pie ausu ērcīšu invāzijas vienā suņa ausī var iemājot vairāk par tūkstoš parazītiem! Smagi iedomāties, kādas mokas tas rada dzīvniekam.

Kā atbrīvoties no ausu ērcītēm?
Nieze nav vienīgā problēma, ar ko saskaras suns, kad tā ausīs iemājo ērcītes. Ja ielaiž slimību, dzīvnieku neārstē un ļauj parazītiem netraucēti vairoties, var izveidoties vidusauss iekaisums, kas, savukārt, var novest līdz bojātam vestibulārajam aparātam. Suns var zaudēt līdzsvara sajūtu – sākt pārvietoties ar uz vienu pusi noliektu galvu un bezjēdzīgi riņķot, kas ir pazīme, ka plīsusi bungādiņa. Tik tālu slimību ielaist, protams, nevajadzētu. Tāpēc, ja ir aizdomas, ka dzīvnieka ausīs iemājojušas ērcītes, ir svarīgi veikt regulāru ausu tīrīšanu un savlaicīga ārstēšanu ar vetārsta izrakstītiem preparātiem.

Smilšu mušas

Smilšu mušas ir mazas asinssūcējas mušiņas apmēram 3 mm izmērā, kas aktivizējas, temperatūrai sasniedzot vismaz +15°C. Šo mušiņu kodums ne vienmēr ir jūtams, bet atstāj nelielu, apaļu, sarkanīgu izcilnīti ādā, kas pēc dažām stundām vai dienām sāk niezēt. Viena no suņiem bīstamākajām slimībām, ko pārnēsā inficētas smilšu mušas, ir leišmanioze. Tās simptomi ir ādas problēmas (īpaši ap galvu), acu problēmas, svara zudums, letarģija, samazināta apetīte un deguna asiņošana. Smagākajā formā leišmanioze var izraisīt suņa nieru mazspēju. Dažreiz simptomi parādās pēc trīs nedēļām, dažreiz – pēc vairākiem gadiem. Suņiem ar spēcīgu imūnsistēmu tie var nekad neparādīties. Jebkurā gadījumā, ja rodas aizdomas, ka sunim sākušās veselības problēmas, jādodas pie vetārsta, kurš noteiks diagnozi un atbilstošu ārstēšanu.

Kā izvairīties no smilšu mušām?
Vienīgais veids, kā izvairīties no smilšu mušām, ir nenonākt ar tām saskarē, lai viņas nevarētu piesūkties ādai un sūkt dzīvnieka asinis. Lai to panāktu, jāizmanto līdzekļi ar repelentu (atbaidošu) iedarbību. Parasti tie ir suņa skaustā pilināmi pilieni, kas nodrošina aizsardzību no vairākām kaitēkļu sugām vienlaikus – tie pasargā ne vien no smilšu mušām, bet arī no ērcēm, odiem un blusām. Labāko risinājumu ieteiks aptiekārs vai vetārsts, ņemot vērā tava suņa vecumu un svaru.

Ja pamani izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, kas var liecināt par saslimšanu vai ektoparazītu invāziju, pilnīgi noteikti ir jāuzsāk ārstēšana. Animu veterinārā aptieka piedāvā plašu efektīvo medikamentu klāstu cīņai ar dažādiem ektoparazītiem, lai katrs savam mīlulim varētu piemeklēt vispiemērotāko –  sākot no skausta pilieniem, kakla siksnām un izsmidzināmiem līdzekļiem līdz pat šampūniem un iekšķīgi lietojamiem preparātiem.