0

Grozā nav neviena produkta.

Lēnas ēšanas bļoda suņiem un kaķiem – kas tas ir?

Vai Tavs četrkājainais draugs ir ļoti kārs uz ēšanu – ēd ātri, lieliem gabaliem, šķietami nemaz nesakošļājot? Iespējams, ir vērts ieviest viņa dzīvē kādu pārmaiņu un turpmāk maltītes servēt lēnās barošanas bļodā. Tādējādi piekļuvi ēdienam padarīsi nedaudz grūtāku, taču interesantāku. Savukārt tas viņam liks piebremzēt un barības sagremošanai veltīt vairāk laika.

Kādēļ tas ir svarīgi?

Ja Tavs suns vai kaķis ēd pārāk ātri, viņš norij lielus barības gabalus, tos nesakošļājot un sarijoties gaisu. Tas var izraisīt vēdera pūšanos un gāzēšanos, traucē sagremot barību, kā arī neļauj cietajiem barības graudiņiem attīrīt zobus no zobakmens, jo tie tiek norīti gandrīz veseli. Strauja ēdiena aprīšana var izraisīt arī vemšanu, kas nav patīkami nevienai no iesaistītajām pusēm.

Kas ir lēnās barošanas bļoda?

Lēnās barošanas bļodas ir veidotas tā, lai palēninātu barības uzņemšanas tempu, padarītu šo procesu sarežģītāku un interesantāku. Vienkāršākos modeļos var būt izveidots tikai viens izcilnis bļodas vidū, bet sarežģītākos – var būt integrēti arī dažādi spēles elementi. Piemēram, tikai izpildot pareizo darbību – uzspiežot kādā noteiktā bļodas punktā vai pabīdot kādu elementu, dzīvnieks var piekļūt kārotajam ēdiena gabaliņam. Mīlulim nākas izmantot ķepas un purniņu, kā arī dažādas stratēģijas, lai tiktu pie gardumiem. Tādējādi viņš ne tikai ēd, bet arī trenē savas kognitīvās spējas un spēlējas.

Turklāt bļodā iebūvētie loki, iedobes un šķēršļi liek dzīvniekam ēst lēnāk un nesteidzīgāk, jo barība vairs nav sabērta glītā kaudzītē, ko var ērti aprīt, bet ir “jāizzvejo” no labirintu līkločiem.

Lēnās barošanas bļodu priekšrocības

  • Gan kaķi, gan suņi ir dzimuši mednieki un viņiem ir dabiski savu maltīti nomedīt, nevis atrast uz šķīvja. Tādēļ izdomāšana, kā no bļodas labirintiem iegūt vakariņas, viņam būs interesanta un instinktiem atbilstoša nodarbe, kas palīdzēs attīstīt problēmu risināšanas prasmes, kā arī mazinās garlaicības sajūtu. Jo īpaši šādu trauku novērtēs aktīvi dzīvnieki, kam patīk daudz kustēties, darboties un iepazīt lietas ar muti.
  • Lēnās barošanas bļodas palīdz arī cīņā ar četrkājainā drauga aptaukošanos un pārēšanos, jo tas pats ēdiena daudzums tiek uzņemts ilgākā laika periodā, tādēļ tam nešķiet, ka tā bijis par maz.
  • Ēdot lēnāk un apdomīgāk, dzīvnieks kārtīgāk sakošļās barību un nesarīsies gaisu, tādēļ labāk varēs sagremot barību un būs veselāks.

Suns ēd

Kuriem dzīvniekiem lēnās barošanas bļodas var nebūt piemērotas?

Lēnās barošanas bļodas var būt labs risinājums tiem suņiem un kaķiem, kuri nav izvēlīgi, ēd labprāt, taču pārāk ātri un daudz. Tās var nederēt dzīvniekiem, kuri ir izvēlīgi ēdāji, ēd maz un bez entuziasma. Ne visas bļodas būs piemērotas arī mīluļiem ar plakano purniņu, jo tiem var būt fiziski grūti vai pat neiespējami izķeksēt barību. Izņēmums – ja tiek piemeklēta bļoda ar zemām malām, kas netraucē sasniegt barību.

Kā izvēlēties piemērotāko lēnās barošanas trauku?

Lēnās barošanas bļodiņai var būt ļoti dažādas konfigurācijas un sarežģītības pakāpes, lai ikviens var piemeklēt tieši sava dzīvnieka izmēram un šķirnei atbilstošāko. Veikalos ir pieejami dažādu materiālu un izmēru trauku veidi gan no keramikas, plastmasas un silikona, gan no nerūsējošā tērauda. Lai pielāgotos gan lielajām, gan mazajām suņu šķirnēm, kā arī kaķiem, atšķiras bļodu augstumi, tajās izveidoto rievu un izciļņu raksti, kā arī spēļu elementi.

Izvēloties trauku, ņem vērā gan sava dzīvnieka šķirni un deguna izmēru, gan arī temperamentu! Ne viss, kas der vienam, der arī otram. Lielākiem suņiem piemērotākas būs smagākas un lielākas bļodas, bet vieglie, no plastmasas gatavotie trauki derēs mazajiem sunīšiem un kaķiem. Iespējams, tev būs jāizmēģina vairāki varianti, pirms atradīsi īsto. Var sākt ar vienkāršākas uzbūves bļodu un pamazām pāriet pie traukiem ar arvien sarežģītākiem elementiem.

Kā alternatīvu lēnās barošanas traukiem vari izmantot arī esošās rotaļlietas, piemēram, liela izmēra bļodā pie barības ievietojot kādu bumbiņu vai citu drošu rotaļlietu, kas kalpos kā šķērslis un neļaus dzīvniekam ātri aprīt barību.

Ņem vērā! Ja Tavs mīlulis ir pieradis ēst no parastas bļodas, tam var būt nepieciešams laiks, lai pierastu pie trauka, kurā ēdiens “slēpjas” labirintos, tāpēc pie tā jāradina pakāpeniski, sākotnēji barošanu piedāvājot gan ierastajā traukā, gan lēnās barošanas bļodā. Tāpat jāapbruņojas ar pacietību, gadījumā, ja dzīvnieks kļūst nervozs, stumda un baksta trauku vai mēģina to apgāzt. Ar laiku viņš pieradīs un pieņems jauno ēšanas kārtību.