1

Summa: 6.89

Apskatīt grozuVeikt pasūtījumu

Kā izvēlēties kakla siksnu sunim?

Kakla siksnas suņiem nav tikai aksesuārs smukumam, tās uzdevums ir nodrošināt gan suņa, gan apkārtējo drošību pastaigu un citu dzīves situāciju laikā. Dažādas krāsas, materiāli, platumi, izmēri un dizaini zoopreču veikalos sniedz simtiem izvēles iespēju, bet kā izvēlēties savam mīlulim piemērotāko? Četri faktori, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties kakla siksnu suni:

1. Tava suņa šķirne   

Viens no pirmajiem faktoriem, kas jāņem vērā, izvēloties kakla siksnu savam sunim, ir tā šķirne. Tas, kas der mazam kokerspanielam, visticamāk, nederēs lielam vācu dogam. Turklāt ne vienmēr runa ir tikai par šķirnes izmēru. Atsevišķos gadījumos jāpievērš uzmanība arī dzīvnieka anatomiskajai uzbūvei. Parasti suņa kakls ir šaurāks par galvu, kas nodrošina to, ka suns nevarēs izlīst no pareizi pielāgotas standarta kakla siksnas. Tomēr savādāka situācija ir ar tādām šķirnēm kā vipeti un kurti, jo šo šķirņu suņiem kakli mēdz būt nedaudz platāki nekā galvas, tādēļ tiem nepieciešamas atbilstošas formas kakla siksnas, kas novērš iespēju no tām izlīst.  

Kaut arī ražotāju pievienotās norādes ar ieteikumiem, kāda izmēra suņiem vai šķirnēm tās piemērotas, var kalpot kā labs orientieris, tās tomēr nedod simtprocentīgu garantiju, ka derēs tieši Tavam sunim, jo katrs dzīvnieks arī vienas šķirnes ietvaros atšķiras pēc svara un izmēra. Tādēļ pirms jaunas siksnas iegādes noteikti izmēri sava mīluļa kakla apkārtmēru.  

2. Kakla apkārtmērs 

Kakla siksna suņiem vienmēr jāpielāgo konkrētā suņa kakla apkārtmēram. Lai to izmērītu, izmanto auduma mērlenti. Tā kā siksna parasti guļ suņa kakla lejasdaļā, precīzāko izmēru sniegs šīs vietas apkārtmērs. Mērlentei ir cieši jāpieguļ, taču tai nav jābūt žņaudzošai. Iegūtajam skaitlim pieskaiti klāt 2.5 cm, kas arī būs jaunās siksnas izmērs. 

Kad esi sunim uzvilcis jauno kakla siksnu, pārbaudi, vai tā ir pietiekami ērta. Kakla siksna nedrīkst iespiesties suņa ādā un aiz tās jāvar ielikt divus pirkstus. Izmērs ir pareizs, ja siksna pieguļ Taviem pirkstiem. Ja pirkstus zem siksnas nākas iespiest ar spēku, tā ir pārāk cieša. Savukārt, ja ap pirkstiem ir daudz brīvas vietas, tā ir pārāk vaļīga. Jebkurā gadījumā pārliecinies, ka siksna nevar viegli pārmaukties pāri suņa galvai.  

Ņem vērā arī suņa kažoka biezumu un garumu. Ja Tavam sunim ir garš apmatojums un tas tiek regulāri frizēts, kakla apkārtmēru vajadzētu izmērīt pirms un uzreiz pēc frizēšanas, bet pēc tam salīdzināt abus iegūtos skaitļus. Ja atšķirība ir liela, vēlams iegādāties tādu siksnu, kas ir viegli regulējama atkarībā no kažoka biezuma attiecīgajā periodā. Regulējama siksna noderēs arī gadījumā, ja tā tiek iegādāta kucēnam, kurš vēl pieņemsies svarā un augumā. 

Vienmēr labāk nopirkt nedaudz lielāku siksnu un padarīt to mazāku pieregulējot, nekā tādu, kas ir par mazu, jo pārāk cieša kakla siksna suņiem var bloķēt to elpceļus, apgrūtināt elpošanu, kā arī veicināt aizrīšanos un izraisīt citas veselības problēmas. 

Brūns suns ar kakla siksnu un sprunguli zobos

3. Siksnas platums 

Izvēloties kakla siksnu savam sunim, pamanīsi, ka pieejamas ne vien dažāda garuma, bet arī dažāda platuma siksnas. Platākās siksnas parasti izvēlas spēcīgiem, lieliem suņiem. Tās ir arī ērtākas un samazina spiedienu uz kaklu. Tomēr, tā kā šādas siksnas ir salīdzinoši smagas, mazākiem suņiem ieteicams izvēlēties šaurākus un vieglākus risinājumus. Parasti jo mazāks suns, jo šaurāka un vieglāka kakla siksna tiek piemeklēta.  

Būtisks faktors, kas nosaka siksnas izvēli, ir arī tas, cik viegli vadāms ir suns. Ja sunim piemīt tendence iegult siksnā un vilkt uz priekšu, apmācības nolūkos var noderēt šaurāka siksna, lai, tajā ieguļoties, rastos diskomforts un vēlme šādi pārvietoties mazinātos.  

4. Kakla siksnas materiāls   

Suņu kakla siksnas ir izgatavotas no dažādiem materiāliem. Piemēram, ja meklē lētu un izturīgu produktu, neilona kakla siksna var būt lieliska izvēle. Daudzām standarta neilona suņu siksnām ir arī atstarojošas joslas, kas sniegs papildu drošību pastaigās diennakts tumšajā laikā. Ja vēlies pieturēties pie klasiskām vērtībām, iespējams, dosi priekšroku standarta ādas siksnai 

Ērts risinājums ir suņu kakla siksnas ar LED gaismām, kas tumsā spīd un palīdz padarīt suni labāk redzamu jau no liela attāluma. Turklāt LED kakla siksnas ir uzlādējamas ar USB vadu un viegli pielāgojamas Tava suņa kakla izmēram.  

Savukārt ūdensnecaurlaidīgas suņu kakla siksnas var noderēt mitros laikapstākļos un aktivitātēm ūdenī. Turklāt šādas siksnas ir viegli tīrāmas un noturīgas pret baktēriju veidošanos un smakām, bet to mīkstais materiāls ir pietiekami ērts, lai tās varētu nēsāt arī ikdienā. 

Jāņem vērā arī, ka daži suņi ir jutīgi un var būt alerģiski pret materiālu, no kura izgatavota viņu kakla siksna. Piemēram, Tavam sunim var būt alerģija pret ādas izstrādājumiem, kā rezultātā var veidoties iekaisums un kairinājums. Šādā gadījumā būs jāpiemeklē siksna no cita materiāla. 

Iegādājoties kakla siksnu savam sunim, noteikti pievērs uzmanību ne vien materiāla veidam, no kāda tā izgatavota, bet arī kvalitātei un stiprinājumu vietām. Kakla siksnai jābūt ērtai, tā nedrīkst spiest vai berzt, kā arī tai jābūt pietiekami izturīgai, lai pēkšņa rāviena gadījumā tā nesaplīstu un suns neaizmuktu, radot draudus savai vai apkārtējo drošībai.