0

Grozā nav neviena produkta.

Kā sagatavoties kucēna vai kaķēna uzņemšanai mājās?

Kaķēna vai kucēna uzņemšana mājās ir liels notikums, kas lielā mērā mainīs ne vien Tavu, bet arī Tavu mājinieku dzīvi un ieradumus. Svarīgi apzināties, ka, atnesot mājās dzīvnieka mazuli, Tu uzņemies atbildību par četrkājainu draugu, kurš turpmākos desmit un vairāk gadus dzīvos kopā ar Tevi un būs no Tevis pilnībā atkarīgs. Pirms sper šo soli, pārliecinies, ka esi tam gatavs, kā arī parūpējies, lai dzīvnieciņam būtu viss nepieciešamais veiksmīgam jaunas dzīves sākumam tavās mājās. 

Paskaties uz visu no mazuļa acu augstuma 

Viena no pirmajām lietām, kas jāizdara pirms kucēna vai kaķēna uzņemšanas mājās, ir pārliecināties, ka viņa jaunā dzīvesvieta ir atbilstoši pielāgota un tajā neatrodas tam bīstami priekšmeti vai vielas. Pietupies un apskati visu no mazā četrkājaiņa acu augstuma – vai zem plaukta un gultas nemētājas kāds noklīdis lego klucītis, monēta, magnētiņš vai kniepadata? Ja mazais kaķēns vai kucēns spēlējoties to norīs, tas var novest pie nopietnām veselības problēmām. Parūpējies, lai mazuļa ķepu un ziņkārīgā deguntiņa aizsniedzamā attālumā neatrastos nekas, kas varētu viņu savainot un būt bīstams to apēdot.

Novāc vadus un aukliņas

Dažreiz mazie četrkājainie draugi velta nevajadzīgi daudz uzmanības elektrības vadiem – spēlējas un tos košļā, kas var novest ne vien pie bojātām iekārtām, bet arī nopietnām elektrotraumām. Lai atturētu mazuli no šīs riskantās nodarbes, pēc iespējas noslēp visus vadus tā, lai tie nebūtu sasniedzami, kā arī uzliec tiem aizsargājošu izolāciju un satin kopā, lai tie nepiesaista dzīvnieciņa uzmanību. Lielākai drošībai vadus var padarīt arī “negaršīgus”, ierīvējot tos ar citrona sulu vai etiķi. Pārliecinies arī, ka nekur nekarājas auklas vai striķi, kas varētu piesaistīt mazā kaķēna vai kucēna uzmanību, jo tas spēlējoties var nejauši tajos sapīties un nožņaugties. 

Iekārto guļvietu

Mazi kaķēni un kucēni lielu daļu dienas pavada gulšņājot un snauduļojot. Labs miegs ir svarīgs viņu pilnvērtīgai un veselīgai attīstībai. Lai dzīvnieciņš varētu netraucēti atpūsties, iekārto viņam piemērotu un viegli kopjamu guļvietu, kurā var ērti ieritināties nostāk no mājinieku acīm, trokšņiem un caurvēja. Kaķi labāk izvēlas gulēt uz kāda paaugstinājuma, piemēram, kaķu mājiņā, jo tajās var ērti noslēpties un netraucēti atpūsties. Kucēnam labāk patiks mīksta guļvieta uz grīdas. Zooveikalos nopērkamās guļvietas ir viegli kopjamas un mazgājamas veļas mašīnā, taču var izlīdzēties arī ar lielāku grozu, kurā ieklāts mīksts matracītis vai sega.

Iegādājies piemērotu barību

Ja kaķēns vai kucēns jau ir vairāk kā divus mēnešus vecs, tad mājās pie mātes saņēmis noteiktu barību. Nekādā gadījumā nesāc ar strauju barības maiņu, jo tas mazulim var izraisīt gremošanas traucējumus un radīt lieku stresu jau tā grūtajās pirmajās adaptācijas dienās. Iesākumā gan kaķēns, gan kucēns jāturpina barot ar to barību, pie kuras viņš pieradis. Tikai vēlāk var veikt pakāpenisku barības nomaiņu uz citu, ja tas nepieciešams. To parasti veic 7-10 dienu laikā, kad ar jauno barību pamazām tiek aizstāta iepriekšējā, lēnām palielinot tās proporciju.

Veselīgam mazulim vajag enerģiju ne vien ikdienas spēlēm un rotaļām, bet arī aktīvai augšanai, tādēļ svarīgi izmantot augstvērtīgu sauso barību. Var piedāvāt arī kvalitatīvu vecumam atbilstošu mitro barību konservos, taču jāņem vērā, ka šādas barības patēriņš būs lielāks un izmaksas augstākas. Turklāt, ja dzīvnieks pieradīs regulāri ēst konservus, tas ar laiku var atteikties no sausās barības vispār, kas ļoti sadārdzinās tā uzturēšanu. Vairāk par to, kādēļ kaķēniem un kucēniem jāēd īpaši pielāgota barība lasi šeit

Sagādā rotaļlietas

Ja nevēlies, lai par rotaļlietām tiktu izmantoti vadi, aizkari un citi sadzīves priekšmeti, piedāvā mazajam dzīvnieka bērnam interesantas un viņam drošas alternatīvas. Kaķēnam kā rotaļlieta patiks mīksta bumbiņa, rotaļu pelīte, kartona kaste un kāds kāpelējams kaķu koks, kam pievienots nagu asināmais dēlītis, bet kucēnam noderēs košļājamās rotaļlietas no virves, kāds graužamais kociņš, sprungulītis, kā arī gumijas bumbiņa. 

Kaķis uz skeitborda

Parūpējies par tualeti

Pirms kaķēna ienākšanas ģimenē, noskaidro, kā viņš pieradināts kārtoties – uz smiltīm vai tualetē ar dubultu dibenu, un sagādā viņam tādu pašu kastīti. Kaķa tualete  novietojama vai nu istabas stūrī, koridorā vai vannas istabā. Lai jaunajās mājās kaķēns nekļūdītos un nesāktu kārtoties tam neparedzētās vietās, apmāci viņu, pēc gulēšanas vai ēšanas ieliekot viņu tualetes kastītē. Pie kārtības pieradināts kaķēns ātri sapratīs, kas viņam jādara. Noteikti sagādā arī atbilstošas kaķu smiltis, kas būs regulāri jāmaina, jo kaķi nelabprāt iet nokārtoties netīrītā kastītē. 

Iegādājies kakla siksniņu

Savukārt kucēnam būs jāmācās savas dabiskās vajadzības nokārtot ārpus mājas. Lai to varētu droši noorganizēt, viņam būs vajadzīga atbilstoša kakla siksniņa vai krūšu siksna. Izvēloties kakla siksnu, ņem vērā, ka attālumam starp kucēna ādu un siksnu ir jābūt apmēram divu pirkstu platumā, lai būtu nedaudz brīvas vietas ap kaklu, taču ne tik daudz, lai tā noslīdētu pār galvu. Regulāri pārbaudi kakla siksnu, jo, kucēnam strauji augot, būs nepieciešams palielināt tās izmēru. 

Izvēlies veterinārārstu

Izvēlies labu veterinārārstu, kam uzticēsi sava četrkājainā drauga veselību, jo jūsu sadarbība ilgs daudzus gadus. Piesaki vizīti, lai izrunātu visus ar Tava kucēna vai kaķēna turēšanu saistītos jautājumus – vakcināciju grafiku, attārpošanu kalendāru, piemērotu barošanu. Veterinārārsts veiks arī pirmo veselības pārbaudi un sniegs ieteikumus, kas palīdzēs Tavam mazajam draugam izaugt lielam un veselam. Ja mazulis vēl nav čipots un reģistrēts, veterinārārsts nokārtos arī šīs formalitātes.

Pirmais dzīves gads ir svarīgākais attīstības posms kucēna un kaķēna dzīvē. Jo vairāk šajā periodā ieguldīsi tā pareizā barošanā, kopšanā un audzināšanā, jo veiksmīgāk veidosies jūsu attiecības turpmākajos gados. Lai veicas!