0

Grozā nav neviena produkta.

Kurus pakaišus izvēlēties kaķim?

Mūsdienās ir pieejams plašs dažāda veida kaķu tualetes pakaišu piedāvājums. Lai neapjuktu tā klāstā, jāņem vērā, ka populārākie kaķu smilšu veidi ir: cementējošās, kukurūzas un silikona. Ar ko tie atšķiras, noskaidrosim šajā rakstā.

Kaķu smiltis – trīs populārākie veidi

Cementējošas kaķu smiltis

Bentonīta māla smiltis

Visbiežāk izmantotais kaķu smilšu veids ir bentonīta granulas, kas tiek ražotas no vulkāniskajiem pelniem iegūta dabīga materiāla. Bentonītam raksturīga spēja labi absorbēt mitrumu un, saskaroties ar kaķa urīnu, salipt pikās, kuras ir viegli izņemt no kaķu tualetes ar lāpstiņu. Tāpat bentonīts efektīvi ierobežo nepatīkamā aromāta izplatīšanos.

Bentonīta kaķu smiltis ir pieejamas gan cementējošā, gan necementējošā variantā. Atšķirībā no parastajām smiltīm cementējošās kaķu smiltis nav putekļainas, tādēļ tās neizplatās pa mājokli. Daudzi ražotāji šī tipa kaķu smiltis uzlabo ar dažādām palīgvielām, kas vēl vairāk palielina to spēju uzsūkt mitrumu un absorbēt smakas. Labs piemērs ir Golden Odour Sensitive & Natural cementējošās kaķu smiltis, kas ir ļoti ekonomiskas lietošanā. Pateicoties to uzlabotajam sastāvam, šīs kaķu smiltis ir sevišķi mitrumietilpīgas (380% absorbcija), kas nozīmē, ka 7 kg šo smilšu atbilst 22,5 kg parasto smilšu.

Jāņem vērā, ka izlietotās bentonīta kaķu smiltis nav vēlams izmest tualetes podā. Tā kā mitrumā tās salīp un uzbriest, tās var aizdambēt kanalizācijas sistēmu.

Kukurūzas pakaiši

Dabīgie kukurūzas pakaiši

Kukurūzas pakaiši tiek izgatavoti no dabīgām izejvielām – augu šķiedras, kas iegūtas no kukurūzas, tāpēc kaķu īpašnieki var būt droši, ka pakaiši ir ne tikai draudzīgi viņu četrkājainajiem draugiem, bet arī videi. Galvenā šo pakaišu priekšrocība ir to spēja efektīvi absorbēt kaķa urīna smaku, kā arī vienkāršā izlietoto pakaišu utilizācija, jo tos var brīvi izmest kanalizācijas sistēmā. Tie viegli sadalās un neatstāj toksiskas vielas. Kukurūzas pakaiši ir dabiskāks variants nekā cementējošie pakaiši, un tie nav tik putekļaini kā parastās kaķu smiltis, tādēļ neizraisa alerģiskas reakcijas, kā arī nenodara dzīvniekam ļaunumu, ja tiek norīti.

Zoo veikals un veterinārā aptieka Animu piedāvā plašu kaķu smilšu izvēli, tostarp kukurūzas pakaišus, piemēram, GreenCat Natural Clump Cat Litter, kas apstrādāti tā, lai granulām būtu sūklim līdzīga uzbūve ar plašu virsmu mitruma uzsūkšanai, kas ļauj tām absorbēt vēl vairāk kaķa urīna. Jāizceļ arī Super Benek Corn Cat kukurūzas pakaiši, kas izcili absorbē smaku, veidojot patīkamu aromātu, un ir piemēroti gan pieaugušiem kaķiem, gan maziem kaķēniem.

Silikona kaķu smiltis

Silikona smiltis

Silikona smiltis ir moderns un efektīvs kaķu pakaišu veids. Tās izgatavotas no hidratēta silīcija dioksīda, kas ir ļoti absorbējoša viela un, ne vien pilnībā uzsūc šķidrumu (ūdens daļiņas, amonjaku, aromātiskos savienojumus u.c.), bet arī noslēdz to savā struktūrā, tādējādi bloķējot smakas. Tādēļ kaķa tualete, kas piepildīta ar silikona smiltīm, nav jātīra katru reizi pēc tam, kad kaķis to saslapinājis. Turklāt silikona smiltis nav putekļainas un ir labs risinājums kaķiem un tiem kaķu saimniekiem, kas cieš no alerģijām.

Pieejamas gan parastas silikona smiltis, gan pašcementējošās, kas ir īpaši ekonomiskas. Piemēram, Flamingo Silica Fine Clumping Baby Powder antibakteriālajām smiltīm ir augsta absorbcijas spēja, kā arī tās teicami kontrolē nepatīkamu aromātu, nerada putekļus un ir patīkamas dzīvnieku ķepām.

Kādi faktori jāņem vērā, izvēloties kaķu smiltis?

Kaķu smilšu iegādē jāņem vērā ne vien saimnieka, bet arī kaķa vajadzības un vēlmes. Ne vienmēr tas, kas der vienam kaķim, derēs arī otram. Izvēloties kaķu smiltis, jāņem vērā:

  • Kaķa vecums. Mazi kaķēni bieži mēdz pagaršot savus izkārnījumus, tādēļ jāuzmanās, lai izvēlētie pakaiši nav kaitīgi mazuļa veselībai, gadījumā ja tiks norīti. Savukārt vecākiem kaķiem var būt nepieciešamas mīkstākas smiltis, lai būtu mazāka slodze uz sāpošām kaķa locītavām.
  • Alergēni. Alerģiskiem dzīvniekiem nederēs putekļaini pakaiši, kas papildināti ar spēcīgiem aromatizētājiem vai citiem alergēniem. Ja ievēro, ka kaķis bieži šķauda, klepo, kasās vai parādās citi simptomi, iespējams, kaķu tualete ir jāpiepilda ar cita veida pakaišiem.
  • Pakaišu tekstūra. Ja kaķim nepatiks sajūta, kāda rodas, uzkāpjot uz smiltīm un rokot tajās bedrīti, tas var izvēlēties citu vietu, kurā nokārtot savas dabiskās vajadzības, un kaķu tualete vairs netiks izmantota.
  • Antibakteriāli līdzekļi. Lai ierobežotu nevēlamu baktēriju vairošanos kaķu tualetē un ārpus tās, kaķu smiltīm var tikt pievienoti speciāli antibakteriāli līdzekļi, kas var būt būtisks faktors piemērotākā produkta izvēlē, ja vēlies parūpēties par savas mājas tīrību.
  • Aromatizētāji. Daudzi ražotāji saviem produktiem pievieno aromatizētājus patīkamākai smaržai. Lai arī tas var šķist tīkami saimnieka degunam, ne vienmēr patiks arī kaķim, kurš var protestēt, nokārtojoties ārpus kastītes.

Veterinārā aptieka un zoo veikals ir labākā izvēle, kad runa ir ne vien par kvalitatīvu kaķu smilšu, bet arī citu zoo preču izvēli.

Kaķis žāvājas

Kā izvēlēties kaķu smiltis kaķēniem?

Kaķēni var būt īpaši izvēlīgi, kad runa ir par tualetes pakaišu izvēli, tāpēc ieteicams eksperimentēt ar dažādiem produktu veidiem, lai atrastu to, kas būs vislabāk piemērots. Iesākumā mazulim var piedāvāt nokārtoties smiltiņās, kādās tas bija iemācījies iet uz tualeti vēl kaķu mammas mājās. Tomēr, ja vēlies tam piedāvāt citu pakaišu veidu, kas vairāk atbildīs Tavām vēlmēm, uzstādi vairākas kaķu tualetes, katru ar cita veida smiltīm, lai noskaidrotu, kuras tam patiks vislabāk. Tā kā daudzi kaķi ir jutīgi pret jaunu pakaišu smaržu un tekstūru, pievērs uzmanību kaķēna uzvedībai tualetes kastītē, kamēr viņš izmēģina jaunos pakaišus. Ja mazulis izlemj nokārtot savas dabiskās vajadzības ārpus kaķu tualetes, izmēģini cita veida pakaišus. Savukārt, ja kaķēns regulāri izvēlas nokārtoties konkrētās smiltiņās, cieni viņa izvēli un turpmāk viņa tualeti piepildi tieši ar šīm kaķu smiltīm.

Apskati kaķu smilšu un pakaišu piedāvājumu – zoo veikals un veterinārā aptieka Animu! Mūsu speciālisti labprāt konsultēs un palīdzēs piemeklēt piemērotas preces un produktus tieši Tavam kaķim.

 

Raksts sagatavots:
Maijs 2023