0

Grozā nav neviena produkta.

Kāpēc kaķi un suņi ēd zāli? 

Ne kaķis, ne suns nav dzimuši zālēdāji, tomēr laiku pa laikam mēdz uzkost kādu zāles stiebru, lapu vai citu augu, kaut arī dažreiz tas izraisa vemšanu. Kādēļ viņi tā dara un vai ir iemesls uztraukumam, noskaidrosim šajā rakstā. 

Kādēļ kaķi ēd zāli?  

Kā zināms, kaķi ir gaļēdāji, kas nozīmē, ka viņiem ir jāēd gaļa un dzīvnieku izcelsmes proteīns, lai apmierinātu savas uztura vajadzības. Tomēr pat savvaļas kaķiem patīk dažreiz uzēst zāli. Kas tam par iemeslu? 

  • Kad kaķis mazgājas, tas ar mēlīti aizķer un savāc savas izkritušās spalvas, kuras nonāk kuņģī un tur saveļas bumbiņās. Ja organismam neizdodas no tām atbrīvoties, šīs bumbiņas var izraisīt gremošanas trakta nosprostojumu. Kaķi mēdz izvemties pēc tam, kad ēduši zāli, jo zāle ir šķiedraina un tiem trūkst nepieciešamo fermentu, lai to sagremotu. Tādējādi ar zāles palīdzību viņi var izvadīt no gremošanas trakta gan savu uzlaizīto kažoku, gan arī citas nesagremojamās vielas, piemēram, savvaļas medījuma kaulus un spalvas.  
  • Periodiska zāles ēšana palīdz kaķim uzturēt veselību, jo, līdzīgi kā mātes piens, arī zāles sula satur folijskābi, kas ir svarīga veselīgai nervu sistēmas attīstībai kaķēniem un arī sarkano asinsķermenīšu ražošanai pieaugušiem kaķiem. Pat ja zāle netiek sagremota un no organisma tiek izvadīta tādā pašā izskatā kā uzņemta, kaķis vienalga ir spējis uzņemt noderīgās vielas. 
  • Tā kā zāle sastāv galvenokārt no ūdens, slapjas, rasā izmirkušas zāles graušana var palīdzēt kaķim uzņemt vairāk šķidruma. Jo īpaši interesanti tas var būt kaķiem, kuri tiek baroti tikai ar sauso barību un kuru organisms var būt nedaudz dehidrēts. 

Zāles ēšana kaķim neko ļaunu nevar nodarīt, tādēļ ļauj viņam to ēst tik bieži, cik vien viņš vēlas. Ja kaķis regulāri dodas āra pastaigās, tad zāles ēšanas biežumu varēs regulēt pats. Savukārt, ja mincis ārpus telpām neiet, vēlams parūpēties, lai zāle viņam būtu pieejama, izaudzējot to podiņā uz palodzes. Gan kaķu zāles sēkliņas 🌱, gan podiņus ar zāles dīgstiem var nopirkt zooveikalos un dārzniecības preču veikalos. Zooveikalos un veterinārajā aptiekās, ieskaitot Animu un mūsu interneta veikalu, var iegādāties arī speciālus līdzekļus, kas palīdz izvadīt apmatojuma kamolus un novērš jaunu kamolu veidošanos. Īpaši noderīgi tas varētu būt iekštelpu kaķiem, kam ir garš un biezs apmatojums. 

Tomēr, ja kaķītis bieži vemj, kļūst apātisks un atsakās no ēdiena, tas nekavējoties jāved pie veterinārārsta, jo radušās nopietnas veselības problēmas, kuras novērst varēs vien ar speciālista palīdzību.

Kādēļ suņi ēd zāli? 

Atšķirībā no kaķiem, kas savvaļā dzīvodami, zāli uzturā faktiski nelieto, suņi ir mazāk konservatīvi un savā ēdienkartē mēdz iekļaut arī nedaudz augu. Kaut arī speciālisti līdz galam nav vienisprātis par iemesliem, tomēr ir izvirzītas vairākas ticamas teorijas. 

  • Iespējams, suns šādā veidā mēģina uzņemt vairāk šķiedrvielas, vitamīnus vai folijskābes, kas ikdienas barībā nav pietiekamā apmērā, lai apmierinātu suņa vajadzības. Šādā gadījumā viņš var mēģināt papildināt uzturvielu līdzsvaru, ēdot zāli vai citus augus. Ja pamani, ka Tavs suns bieži ēd zāli, ir vērts pārskatīt tā ēdienkarti. Labākais veids, kā parūpēties par sava mīluļa veselību, ir barot to ar tādu barību, kurā ir daudz dzīvnieku izcelsmes proteīna un maz ogļhidrātu, jo šāda barība palīdz nodrošināt ātru sāta sajūtas sasniegšanu, stimulē metabolismu un samazina pārēšanās sekas. 
  • Cits iemesls var būt akūtas sāpes vēderā, ko izraisa, piemēram, pārāk daudz kuņģa skābes. Arī tādas problēmas kā parazītu invāzija, gastrīts vai hroniskas barības vada slimības var veicināt suņa vēlmi ēst zāli. Dažreiz šādos gadījumos zāles ēšana var izraisīt arī vemšanu, kaut arī tas ne vienmēr ir saslimšanas simptoms, jo vemšanas cēlonis var būt arī cits, piemēram, kaklā iekļuvis kāds svešķermenis, no kura vajag atbrīvoties. 
  • Suns var plūkāt zāli ne vien fizioloģisku, bet arī psiholoģisku iemeslu dēļ. Ja suns nervozi rausta zāli, taču to nenorij, tas var liecināt par stresu. Tādā veidā suns, iespējams, mazina trauksmi un neapmierinātību garlaicības vai kādu satraucošu izmaiņu dēļ, piemēram, mājās ienācis jauns ģimenes loceklis vai vēl viens dzīvnieks. Kucēna vecumā suns var plūkāt zāli arī tīri aiz ziņkārības un spēlējoties, jo, gluži tāpat kā mazs cilvēkbērns, arī suņa bērns aktīvi iepazīst pasauli ne tikai ar ožu, tausti un redzi, bet arī ar garšas kārpiņām, tāpēc tas labprāt nogaršo visu, ko var sasniegt viņa mutīte.  

Ja Tavs suns laiku pa laikam ēd zāli, par to nav jāuztraucas. Jāsāk uztraukties vien tad, ja ik reizi, kad dodaties pastaigā, Tavs četrkājainais draugs dodas “ganīties” uz mauriņu un apēd lielu zāles daudzumu. Ja suns zāli ēd reti un ikdienā uzvedas normāli, tev nav jāraizējas par viņa veselību. Savukārt, ja suns šķiet noguris, izklaidīgs un regulāri savu ēdienkarti papildina ar palielāku zāles daudzumu, labāk konsultēties ar veterinārārstu, lai noskaidrotu cēloni. 

Gan suņiem, gan kaķiem iespēja uzkost kādu zāles stiebru vai citu augu nāk tikai par labu, tādēļ droši ļauj viņiem to prieku. Vienīgais gadījums, kad to varētu liegt ir, ja mīlulis izvēlējies ēst netīru zāli, piemēram, tādu, kas aug autostrādes malā vai tajā kaisīti herbicīdi.