0

Grozā nav neviena produkta.

Kā kaķi vai suni pareizi pieradināt pie citas sausās barības?

Vai veterinārārsts ir ieteicis diētu? Vai varbūt vienkārši esi nolēmis mīlulim piedāvāt citu sauso barību, jo tā ir lētāka, kvalitatīvāka vai kāda cita iemesla dēļ? Neatkarīgi no iemesla, mainīt kaķa vai suņa barību ir daudz sarežģītāk nekā varētu šķist, jo strauja pāreja uz citu barību dzīvniekam var izraisīt dažādas veselības problēmas.

Kas jāņem vērā, nomainot vienu sauso barību uz citu?

Pēkšņa barības maiņa gan sunim, gan kaķim var izraisīt kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus, piemēram, vemšanu, caureju un apetītes samazināšanos. Tādēļ katru reizi, kad nolem mainīt sava mīluļa barību, pāreja jāveic pakāpeniski, lai dzīvnieka organismam dotu laiku pielāgoties pārmaiņām un izvairīties no veselības problēmām. Ideālā gadījumā pārejai būtu jānotiek 5-7 dienu laikā. Šīs pārejas laikā pakāpeniski jāpievieno arvien vairāk jaunās barības, to sajaucot ar pašreizējo uzturu. Pāreja uz jaunu barību jāveic šādi:

  • 1.-2. diena: 25 % jaunā barība un 75 % iepriekšējā barība.
  • 3.-4. diena: 50 % jaunā barība un 50 % iepriekšējā barība.
  • 5.-6. diena: 75 % jaunā barība un 25 % iepriekšējā barība.
  • 7. diena: 100 % jaunā barība.

Dzīvniekiem ar jutīgu kuņģi, pārtikas alerģijām vai citām kuņģa un zarnu trakta slimībām var būt nepieciešams vēl ilgāks un pakāpeniskāks pārejas periods.

Pievērs uzmanību dzīvnieka pašsajūtai!

Lai pāreja uz citu diētu būtu veiksmīga, svarīgi uzraudzīt sava četrkājainā drauga pašsajūtu. Ja kādā no barības maiņas posmiem tam parādās simptomi, piemēram, apetītes izmaiņas, vēdera pūšanās, vemšana vai caureja,  pāreja ir jāveic vēl lēnāk. Ja dzīvniekam joprojām ir kuņģa darbības traucējumi, vislabāk ir konsultēties ar veterinārārstu. Iespējams, tas ir alerģisks pret jauno barību un jāpiemeklē cits risinājums.

Vēlams pēc iespējas pieturēties pie vienas izvēlētās barības un nemainīt to tikai tādēļ, ka citai barībai glītāks iepakojums, tomēr mēdz būt situācijas, kad barības maiņa ir tiešām nepieciešama.

Biežākie iemesli, kādēļ var būt nepieciešams mainīt kaķa vai suņa barību

Vecums
Dzīvniekam pieaugot un novecojot, mainās uztura vajadzības. Apmēram viena gada vecumā kaķēniem un kucēniem ieteicams pāriet uz pieaugušo dzīvnieku barību. Mazo šķirņu kucēniem pāreja jāveic pat ātrāk. Mazuļu barībā ir vairāk kaloriju un uzturvielu, kas veicina augšanu un attīstību, tādēļ,  dzīvniekam sasniedzot briedumu, šīs liekās kalorijas var izraisīt aptaukošanos. Līdzīgi ir ar vecāka gadagājuma dzīvniekiem, kam jāpāriet uz senioriem domāto barību, jo nepieciešams papildus atbalsts locītavām, imūnsistēmai un citām organisma funkcijām.

Svara izmaiņas
Apmēram puse no mūsu mīluļiem – kaķiem un suņiem, kas nonāk vetārsta kabinetā, cieš no liekā svara un aptaukošanās, kas ir galvenais dažādu slimību cēlonis. Labākais veids, kā uzturēt veselīgu suņu un kaķu svaru un samazināt saslimšanas risku, ir tos barot ar tādu barību, kurā ir daudz dzīvnieku izcelsmes proteīna un maz ogļhidrātu, jo tas palīdz nodrošināt ātru sāta sajūtas sasniegšanu, stimulē metabolismu un samazina pārēšanās sekas.

Atbilstošas svara kontroles barības uzņemšana ir īpaši svarīga tiem suņiem un kaķiem, kuriem pastāv augsts aptaukošanās risks: ir sterilizēti, dzīvo mazkustīgu dzīvesveidu vai pieder šķirnei, kam no dabas raksturīga lielāka ķermeņa tauku masa.

Alerģija
Līdzīgi kā cilvēkiem, arī kaķiem un suņiem var būt alerģija no dažādiem pārtikas produktiem, tādēļ, ja ievēro, ka tavs četrkājainais draugs bieži kasās vai tam uz ādas ir izsitumi, ir laiks konsultēties ar veterinārārstu. Šādi simptomi var būt pārtikas alerģijas sekas, kas nopietni apgrūtina tava mīluļa dzīves kvalitāti. Pārtikas alerģija dzīvniekam var sākties jebkurā vecumā un tā var parādīties arī pēc tam, kad konkrētā barība lietota vairākus mēnešus vai pat gadus un šķitis, ka viss ir kārtībā. Šādam nolūkam izstrādātas diētiskās barības alerģiju mazināšanai, gan kaķiem, gan suņiem.

Veselības problēmas
Ja tavam mīlulim atklātas kādas nopietnas saslimšanas, var būt nepieciešams pāriet uz ārstniecisko barību, kas mazinās simptomus un palīdzēs tam justies labāk. Piemēram, dažādu gastrointestinālo traucējumu gadījumā, atveseļošanās periodā pēc operācijām, anoreksijas un citos gadījumos. Atbilstošu barību ieteiks veterinārārsts, ņemot vērā tava četrkājainā drauga veselības stāvokli.

Atceries, ka gan kaķim, gan sunim vienmēr vajag laiku, lai pierastu pie jaunās barības, tādēļ to nedrīkst mainīt bez nopietna iemesla! Dzīvniekam nav nepieciešama bieža barības maiņa, jo tas ir papildu stress tā organismam.