0

Grozā nav neviena produkta.

Kas jāzina par suņu un kaķu kažoka kopšanu? 

Izkritušas spalvas uz grīdas, šķīvja un mutē bieži ir kaķu un suņu saimnieku ikdiena. Jo īpaši, ja mīlulis ir bieza un gara kažoka īpašnieks. Tomēr tā ir tikai viena medaļas puse. Izkritušā kažoka uzlaizīšana kaķim var izraisīt nosprostojumus barības vadā, bet sunim – grūti izķemmējamu savēlumu veidošanos, kas, savukārt, var novest pie iekaisumiem un citām ādas problēmām. 

Lai to novērstu, svarīgi rūpēties par suņu un kaķu kažokiem tikpat gādīgi, kā rūpējamies arī par savu mīluļu barības kvalitāti un zobu veselību. 

Pieci veidi, kā kopt suņa un kaķa kažoku  

1. Ķemmēšana

Daudzi dzīvnieku saimnieki domā, ka sukāšana nepieciešama vienīgi garspalvainiem suņiem un kaķiem, tomēr tas neatbilst patiesībai. Kaut arī garspalvainie dzīvnieki ir jāķemmē biežāk, tomēr arī īsspalvainos mīluļus nedrīkst atstāt novārtā. Četrkājainā drauga regulāra ķemmēšana atvieglo gan dzīvnieka, gan saimnieka dzīvi, jo novērš savēlumu veidošanos, palīdz rūpēties par ādas veselību, kā arī mazina izkritušo spalvu nonākšanu nevēlamās vietās, piemēram, kaķa barības vadā vai saimnieka zupas šķīvī.  

Vēlamais sukāšanas biežums katram dzīvniekam var atšķirties, jo galvenokārt tas ir atkarīgs no spalvas garuma. Ja īsspalvainu dzīvnieku var ķemmēt pēc vajadzības, piemēram, tad, kad ir sezonālā spalvu krišana, tad garspalvainos suņus un kaķus jāķemmē reizi nedēļā vai pat katru dienu. Lai šis process būtu pēc iespējas patīkamāks abām pusēm, mīlulis pie tā jāradina jau no mazotnes. Svarīgi sagādāt arī atbilstošus instrumentus. 

Vislabāk, ja pa rokai ir divas ķemmes. Īpaši aktuāla garspalvainiem dzīvniekiem ir ķemme ar gariem sariem, kas palīdz izķemmēt kažoku līdz pavilnai. Otrai jābūt plakanai sukai ar sīkiem sariņiem, kas paredzēta dziļākai kažoka un pavilnas sukāšanai. Īsspalvainajiem dzīvniekiem var noderēt arī cimdiņš ar gumijas sariņiem vai silikona sukas, ko var piestiprināt pie rokas un ķemmēt, imitējot glaudīšanas kustību.  

Ērti un efektīvi dzīvnieku var izķemmēt arī ar furminatoru, kas palīdz samazināt izkritušo spalvu daudzumu pat par 90%, jo tā uzbūve ļauj dziļi iekļūt dzīvnieka kažokā un saudzīgi izsukāt ne vien izkritušās spalvas tā augšpusē, bet arī dziļumā esošo pavilnu.

2. Savēlumu izgriešana

Ļoti svarīgi ir izķemmēt mīluļa pavilnu, kaut arī visbiežāk tas dzīvniekam nepatīk. Ja tas netiek darīts, izkritusī, mirusī spalva var iepīties dzīvajā un veidot savēlumus. Garspalvainajiem suņiem savēlumu veidošanos var veicināt mitrums, kombinezoni un krūšu siksnas, kas, berzējoties gar ādu, var sapinkot apmatojumu – jo īpaši padusēs. Kaķiem savēlumi bieži veidojas arī pavēderes kažokā un ap dibenu. Šādi biezi spalvu kamoli bojā ne vien dzīvnieka kažoka skaistumu, bet var radīt arī labvēlīgus apstākļus, lai izveidotos iekaisums vai sēnīte. Vislabāk pinkas un savēlumus būs mēģināt atšķetināt pēc tam, kad dzīvnieks ir izmazgāts ar speciālu šampūnu, jo spalva būs slidenāka un mīkstāka.  Tomēr bieži vien savēlumus izķemmēt nav iespējams. Tad tie ir uzmanīgi jāizgriež tā, lai nejauši neaizķertu dzīvnieka ādu. Ja neproti to izdarīt pats, lūdz palīdzību speciālistam suņu un kaķu frizētavā vai savam veterinārārstam! 

3. Mazgāšana

 Dzīvnieka kažokā uzkrājas ne vien izkritušās spalvas, bet arī putekļi un citi netīrumi, tādēļ vēlams to regulāri mazgāt. Uzskats, ka kaķi nav jāmazgā, neatbilst patiesībai. Kaut arī tas nav obligāti, izmazgājot kaķi, palīdzēsi viņam atbrīvoties no izkritušajām spalvām, kā arī parūpēsies, lai viņa kažoks būtu tīrs un smaržīgs. Vēlamais suņu un kaķu vannošanas biežums atkarīgs gan no dzīvnieka spalvas biezuma un garuma, gan no tā, cik daudz laika mīlulis pavada ārpus telpām. Jo vairāk pastaigu, jo biežāk jāmazgā kažoks. Ikdienas aprūpei var izmantot arī sauso šampūnu, kas ne tikai palīdzēs parūpēties par tīru spalvu, bet arī atvieglos ķemmēšanu. Lai dzīvnieks nesaaukstētos, nekad nelaid to ārā, pirms spalva pēc vannošanās nav pilnībā izžuvusi! Tāpat parūpējies, lai telpās, kurās tas uzturas, kamēr kažoks vēl slapjš, nebūtu caurvēja.  

4. Cirpšana

No kaķa kažoka noskūšanas un cirpšanas vajadzētu pēc iespējas izvairīties, tā vietā pievēršot uzmanību pareizai ķemmēšanas un mazgāšanas tehnikai. Izņēmums ir vienīgi tad, ja kaķa spalva ir savēlusies tā, ka to izķemmēt vairs nav iespējams un āda neelpo, kas rada iekaisuma riskus. Tomēr tai nekādā gadījumā nevajadzētu būt regulārai praksei, jo bieža cirpšana var sabojāt kaķa kažoku – spalva kļūs plāna un trausla. 

Savukārt daudzu šķirņu suņiem kažoks ir regulāri jācērpj, lai uzturētu suņa šķirnes standarta cirpuma stilu. Ja vien pašam nav piešauta roka, vislabāk būs šo darbu uzticēt pieredzējušam speciālistam suņu frizētavā, kas zinās, kā pareizi apcirpt dažādu šķirņu suņus. Informācija par to, kādam jābūt suņa kažoka pareizajam cirpumam, vari iegūt arī attiecīgajā šķirnes suņu audzētāju organizācijā. 

5. Kvalitatīva barība

Par dzīvnieka veselības stāvokli bieži var spriest pēc viņa ādas un kažoka stāvokļa, kam svarīgs priekšnoteikums ir atbilstošs un sabalansēts uzturs. Ja vēlies, lai mīluļa spalva būtu veselīga un spīdīga, izvēlies barību, kurā iekļautas uzturvielas, kas palīdz saglabāt ādas veselību un kažoka mirdzumu. Viens no efektīvākajiem veidiem suņu un kaķu veselības uzturēšanai ir sabalansēta barība ar augstu proteīna un zemu ogļhidrātu sastāvu, piemēram, no ražotāja Virbac, kas sniedz nepieciešamo enerģijas daudzumu, palīdz ātrāk sasniegt sāta sajūtu, kā arī stiprina muskulatūru un nodrošina atbilstošu ķermeņa masu. Pirms izdari izvēli, vienmēr pievērs īpašu uzmanību barības pamatsastāvdaļām, kas norādītas uz iepakojuma – cik liels procents zivju un gaļas tajā iekļauts. Jo vairāk, jo lielāka uzturvērtība un dzīvniekam veselīgāka būs barība.   

Labi kopts kažoks Tavam mīlulim palīdzēs ne vien izskatīties, bet arī justies labāk. Turklāt, veicot ikdienas ķemmēšanu, varēsi arī ieraudzīt nianses, kas citādi būtu palikušas nepamanītas, piemēram, mazas brūcītes, ērces un citus parazītus. Bet laicīga problēmas pamanīšana ļaus to ātrāk un efektīvāk novērst.