0

Grozā nav neviena produkta.

Kaķu māja – kā izvēlēties atbilstošāko savam kaķim?

Kaķu mājas izvēle var būt grūts uzdevums, jo piedāvājums ir ļoti plašs – sākot no mazām kaķu mājiņām ar vienu guļvietu līdz pat modeļiem, kas atgādina koku ar vairākiem līmeņiem, guļvietām, kāpelēšanas rampām, nagu asināmajiem un rotaļlietām. Bet kas no tā visa ir vajadzīgs tieši Tavam kaķim? Pirms izvēlies māju kaķim, atbildi sev uz šiem jautājumiem.

Māja kaķim – seši jautājumi, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko

1. Vai māja būs atbilstoša kaķa vecumam?

Izvēloties māju kaķiem, svarīgs faktors ir dzīvnieka vecums. Lai gan kaķēni ir mazāki, tie ir daudz aktīvāki un bieži vien labprāt lēkā no viena līmeņa uz otru. Savukārt vecāki kaķi labprātāk atpūšas un guļ, tāpēc tiem šādas aktivitātes var nešķist interesantas un vairāk patiks kaķu mājiņa, kurā ir pietiekami daudz vietas, lai omulīgi iekārtotos. Tādēļ, ja Tavs kaķis-seniors pēkšņi vairs neizrāda interesi par savu māju, iespējams, ir laiks nomainīt to pret modeli, kas labāk atbilst viņa dzīvesveidam. Šajā gadījumā piemērota būs zemāka kaķu mājiņa vai tāda, kurā ir vairāk rampu un kāpņu, kas palīdz pārvietoties starp stāviem.

Kaķēns kaķu mājiņā

2. Kāda veida nagu asināmajam jābūt kaķa mājā?

Lielākajai daļai mājas kaķu ļoti patīk asināt nagus, taču ne visiem derēs tas pats kaķu nagu asināmais. Ir kaķi, kuriem patīk, ja nagu asināmais ir novietots horizontāli, bet citi dod priekšroku vertikālai pozīcijai. Tādēļ pirms ieguldīt līdzekļus lielā un dārgā kaķu mājā, ieteicams vispirms noskaidrot, kurš kaķu nagu asināmais vislabāk patīk Tavam mīlulim. To var izdarīt, iegādājoties kādu nagu asināšanas dēlīti un pavērojot, kurā no pozīcijām Tavs kaķis to izmantos labprātāk. Kad mīlulis ir nodemonstrējis savu izvēli, iegādājies kaķu māju, kurā iestrādāts līdzīgs kaķu nagu asināmais.

3. Vai izvēlēties augstu vai zemu kaķu mājiņu?

Daudziem mājas kaķiem patīk uzrāpties uz kādas augstas mēbeles un no turienes pārraudzīt savu teritoriju, tomēr nav divu vienādu kaķu. Ja Tavs četrkājainais draugs daudz spēlējas, skraida un kāpelē, tam prieku sagādās augstāka kaķu mājiņa ar lielāku atstarpi starp līmeņiem. Savukārt, ja Tev ir kaķis, kas mēdz noslēpties nomaļā stūrītī ne tikai tad, kad ir nobijies, bet arī, lai baudītu snaudu, iespējams, viņam vairāk prieka sniegs neliela, uz zemes novietojama māja kaķiem.

4. Vai ir vērts iegādāties kaķu māju ar rotaļlietām?

Jā! Kaķis, kuram patīk patstāvīgi spēlēties ar dažādām rotaļlietām, uzplauks, ja piedāvāsi viņam māju, kurā iebūvētas rotaļlietas, piemēram, iekarinātas pelītes, aukliņas, bumbiņas, atsperu nūjiņas un citas mantiņas. Bet, ja gadījies nopirkt modeli bez mantiņām, vari tās iestiprināt pats. Savukārt kaķim-senioram rotaļlietas var nebūt svarīgas.

5. Vai noskatītā māja atbilst kaķa izmēram?

Dažādu kaķu šķirņu pārstāvji mēdz būt lielāki vai mazāki augumā. Piemēram, pieaugušam meinkūnam vajadzēs vairāk vietas, nekā smalkam Kornvolas reksam. Piemērota izmēra māja kaķim nodrošinās to, ka Tavs mīlulis jutīsies tajā ērti ne vien kā kaķēns, bet arī jau būdams pieaudzis. Bieži vien mājiņu kaķim cilvēki iegādājas, kad tas vēl ir kaķēns un aizmirst ņemt vērā, ka, dzīvniekam izaugot, tā var kļūt pārāk maza. Tādēļ ieteicams uzreiz iegādāties lielāka izmēra māju, kas būs piemērota arī pieaugušam kaķim.

6. Cik daudz kaķiem māja būs vajadzīga?

Ja esi laimīgs vairāku kaķu īpašnieks, ieteicams izvēlēties tādu māju, kurā vienlaicīgi var ērti apgulties visi Tavi mīluļi, piemēram, Trixie Giada kaķu māja. Turklāt jāņem vērā, ka dzīvnieki reizēm var sastrīdēties un konflikta situācijā bloķēt izeju no slēgta tipa guļvietas, iesprostojot tajā otru dzīvnieku. Tādēļ, ja Tev ir vairāki kaķi un varbūt arī kāds suns, ieteicams priekšroku dot tādai kaķu mājai, kuras guļvietām ir gan ieeja, gan izeja, lai dzīvniekiem ir vairāki veidi, kā iekļūt un izkļūt.

Kaķis guļ kaķa gultā

Svarīgs faktors – kaķu mājas materiāls

Neatkarīgi no tā, kādu māju kaķim izvēlēsies, tai jābūt izgatavotai no kvalitatīva materiāla un pietiekami stabilai, lai dzīvnieks, kāpelējot un lēkājot, to neapgāztu. Kaķu mājas virsmām jābūt ar labu saķeri, piemēram, no sizala, mīksta paklāja, mākslīgās kažokādas vai vilnas. Ja materiāls nenodrošinās labu saķeri, Tavs mīlulis var paslīdēt vai nokrist. Pat ja viņš tādēļ negūs traumu, visticamāk, tur vairs nejutīsies droši un, iespējams, māju vairs neizmantos. Jāskatās arī, lai kaķu mājas tapsējums ir mīksts, silts, izturīgs un viegli kopjams. Jo kvalitatīvāks tas būs, jo labāka ilgtermiņa investīcija būs kaķu mājas iegāde.

Nagu asināmais kaķim – obligāts elements

Nagu asināšana ir dabiska un nepieciešama aktivitāte jebkuram mājas kaķim, tādēļ, lai netiktu bojātas mēbeles, ir svarīgi nodrošināt atbilstošu vietu. Nagu asināmais kaķim ir būtisks aksesuārs, kas bieži vien jau ir iestrādāts kaķu mājas konstrukcijā. Tas var būt atsevišķs elements vai arī dzīvnieks šim nolūkam var izmantot ar sizala vai džutas virvi aptīto kāpelēšanas stabiņu. Ja nagu asināmais kaķim nebūs, Tavs mīlulis šim nolūkam izmantos paklājus, mēbeles vai citus interjera priekšmetus.

Un, protams, pirms iegādājies māju kaķim, izlem, kur to novietosi un cik daudz vietas savā mājvietā esi gatavs tai atvēlēt. Vispareizāk būs kaķu māju novietot pie sienas, jo tas dzīvniekam sniegs drošības sajūtu. Ideāli būs, ja māja vienlaikus atradīsies arī pie loga, jo kaķiem patīk skatīties ārā un vērot tur notiekošo. Vai esi nolēmis iepriecināt savu mīluli ar jaunu kaķu māju? Izvēlies piemērotāko mūsu zoopreču e-veikala sadaļā Kaķu mājas un nagu asināmie kaķiem!