0

Grozā nav neviena produkta.

Indikators kaķu smiltīm – palīgs mīluļa veselības stāvokļa novērošanā

Kaķi lieliski prot noslēpt, ja tiem kaut kas sāp, tādēļ nereti saslimšana tiek pamanīta vien tad, kad simptomi kļūst acīmredzami. Biežs kaķu veselības problēmu cēlonis ir urīnceļu un urīnpūšļa infekcijas, kā arī to izraisītās saslimšanas. Ja tās netiek ārstētas, sekas var būt smagas, ārstēšana dārga, bet iznākums – pat letāls. Lai veiksmīgi ārstētu kaķa urīnceļu saslimšanas, galvenais ir agrīna diagnostika, kurai palīdzēt var inovatīvs produkts – diagnostiskie kaķu pakaiši. Tajos iestrādātā indikatorviela, saskaroties ar kaķa urīnu, maina krāsu un signalizē, ja tā sastāvā ir kādas nobīdes no normas. 

Kas ir indikators kaķu smiltīm?

Tas ir produkts, ko pievienojot ikdienā lietotajām kaķu smiltīm jeb pakaišiem, iespējams noteikt agrīnas bioķīmiskas izmaiņas kaķu urīnā, kas var liecināt par iespējamām kaķa veselības problēmām, piemēram, urīnakmeņi, kristalūrija, urīnizvadceļu iekaisums, cistīts, nieru darbības traucējumi, audzēji u.c. Tādējādi ir iespējams savlaicīgi meklēt veterināro palīdzību, pirms vēl kaķim ir parādījušās klīniskas slimības pazīmes. 

Kāds ir indikatora darbības princips? 

Kaķa urīna pH jeb skābuma līmenis var būt tieši saistīts ar tā urīnceļu veselību. Ja pH ir pārāk augsts vai zems, var rasties dažādas urīnceļu veselības problēmas. Kad tavs kaķis izmanto tualetes kastīti, kurā iebērtas diagnosticējošās kaķu smiltis, piemēram, Health Indicator, saskarē ar urīnu pakaiši iekrāsojas kādā no uz iepakojuma norādītajām krāsām, jo produkta sastāvā esošā indikatorviela reaģē uz dažādām urīna bioķīmisko rādītāju novirzēm.

Saskarē ar normāla sastāva urīnu tā kļūst gaiši līdz tumši dzeltena, albuminūrijas gadījumā iekrāsojas oranža, hematūrijas gadījumā – sarkana, sārmainas urīna pH reakcijas gadījumā – zaļa līdz zila. Tādējādi, novērtējot pakaišu krāsu, pēc tam, kad tavs kaķis nokārtojies tualetē, vari redzēt, vai indikatorviela uzrāda kādas novirzes no normas un mīlulim ir nepieciešama palīdzība.

Ja kaķa urīns ir normāls, indikatorvielas krāsa atbildīs skalai sadaļā “normal colors”. Savukārt, ja krāsa atbilst skalai sadaļā “go visit the vet”, ieteicams nekavējoties sazināties ar savu veterinārārstu, lai veiktu kaķa veselības pārbaudi, jo neārstētas urīnvadu infekcijas var ātri pāraugt nopietnās slimībās. Tavam veterinārārstam būs jāveic pilna urīna analīze un, iespējams, asins analīzes, lai noskaidrotu, kāds varētu būt problēmas cēlonis un cik tālu tā ir progresējusi.

Cik bieži jālieto indikators kaķu smiltīm? 

Ieteicamais lietošanas biežums parasti ir viena reize mēnesī. Atjaunojot smiltis kaķa tualetē, tajā jāieber viss produkta iepakojuma saturs, uzberot to tīriem ikdienā lietotajiem kaķu pakaišiem tā, lai tos vienmērīgi nosegtu.

  • Aptuveni vienu (1) minūti pēc kaķa tualetes apmeklējuma jāpārbauda ar urīnu samitrinātā indikatora krāsa, salīdzinot to ar krāsu skalu uz produkta iepakojuma. 
  • Pēc testa veikšanas samitrināto produktu izvāc no pakaišiem ar lāpstiņas vai karotes palīdzību, bet nesamitrināto iemaisa pārējos pakaišos, jo tas palīdzēs samazināt kaķa tualetes radīto nepatīkamo aromātu.
  • Ja Tavs kaķis pirms tualetes izmantošanas pakaišus parasti spēcīgi kašņā, lai izraktu bedrīti, pārbaudei jālieto tikai indikatora produkts, ieberot to vienmērīgā kārtiņā tukšā tualetes vanniņā.
  • Pēc pārbaudes veikšanas tualete atkal jāpapildina ar parastajām smiltīm jeb pakaišiem. 
  • Informatīvs video

Ņem vērā, ka kaķa izkārnījumi var saturēt toksoplazmozes ierosinātāju, kā arī citus cilvēku veselībai kaitīgus mikroorganismus, tādēļ pēc saskares ar kaķa tualetes pakaišiem vienmēr rūpīgi nomazgā rokas!  

 Vai indikators kaķu smiltīm ir saderīgs ar visiem kaķu smilšu un pakaišu veidiem? 

Parasti diagnosticējošās kaķu smiltis ir saderīgas ar dažādiem pakaišu veidiem, tomēr pirms iegādes vēlams iepazīties ar konkrētā produkta lietošanas instrukciju. Pirms pirmās lietošanas reizes vēlams veikt arī saderības testu ar ikdienā lietotajiem kaķu tualetes pakaišiem. 

Lēzenā bļodiņā vienmērīgā kārtiņā ieber ikdienā lietojamās kaķu smiltis jeb pakaišus, uz tām vienmērīgi uzkaisi trīs tējkarotes diagnosticējošo smilšu un uzlej divas tējkarotes ūdens. Ja pēc minūtes krāsa saglabājas normālas krāsas robežās (salīdzinot ar krāsu skalu), tad izmantotie pakaiši ir saderīgi ar diagnosticējošo produktu. Pretējā gadījumā – pastāv produktu nesaderība. Šajā gadījumā vai nu jāizvēlas citas smiltis/pakaiši, vai arī ikmēneša pārbaudei kaķa tualetē jāieber tikai diagnosticējošās smiltis bez citiem piemaisījumiem. 

Svarīgi! Jebkuru kaķa parastās uzvedības izmaiņu vai slimības klīnisku pazīmju gadījumā vienmēr jāsazinās ar veterinārārstu, pat ja indikators nenorāda novirzes kaķa urīna sastāvā. Kaķu smiltis ar indikatoru nav “mājas diagnostikas” instruments un neaizvieto kvalificēta veterinārārsta veikto dzīvnieka izmeklēšanu. Vienīgi veterinārārsts var veikt pilnvērtīgu izmeklēšanu, noteikt diagnozi un nozīmēt ārstēšanu. 

Informācija atjaunota: 11.05.2023