0

Grozā nav neviena produkta.

Cik daudz jāēd kaķim?

Vai Tavs kaķis izturas it kā vienmēr būtu izsalcis? Pat tad, kad tikko izēsta pilna bļoda? Daudzi mājas kaķi ēd vairāk, nekā vajadzētu, kam sekas var būt aptaukošanās un dažādas slimības, kā, piemēram, cukura diabēts. Bet cik daudz kaķim patiesībā būtu jāēd, lai tas remdētu izsalkumu un būtu labā formā? Noskaidrosim to šajā rakstā.

Kāda barība kaķiem būtu piemērotākā?

Barība kaķiem jāizvēlas, pievēršot uzmanību tās sastāva kvalitātei un atbilstībai gaļēdāja organisma vajadzībām. Kaķu barība, kas satur daudz dzīvnieku izcelsmes proteīna un maz ogļhidrātu, palīdzēs uzturēt optimālu dzīvnieka ķermeņa svaru un muskulatūru. Tā palīdzēs regulēt cukura līmeni asinīs, samazinās urīnceļu slimību attīstības risku, atbalstīs imūnsistēmu, kā arī palīdzēs uzturēt veselīgu ādu un kažoku.

Gan pieaugušiem kaķiem, gan kaķēniem jāsaņem sabalansēts uzturs. Kaķi iespējams barot gan ar svaigēšanas paņēmieniem, gan izvēlēties sauso barību, kurā jau ir iekļauts viss kaķim vajadzīgais. Tamdēļ īpašniekam nav jārēķina līdzi, kuras uzturvielas un kādā apjomā nepieciešamas viņa mājdzīvniekam. Ja kaķis pamatā ēd sauso barību, tad rūpīgi jāseko līdzi ražotāja ieteikumiem uz iepakojuma, cik daudz diennaktī kaķim nepieciešams apēst.

Konservi kaķiem – cik daudz nepieciešami?

Pieaugušam kaķim, kas neēd sauso barību, vidēji dienā ir nepieciešami aptuveni 300 grami mitrās barības jeb konservu. Tomēr tas ir tikai aptuvens pieņēmums, jo tas, cik daudz barības katram kaķim patiesībā nepieciešams, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, kaķa lieluma, vecuma, svara un dzīves veida. Aktīviem kaķiem, kas daudz laika pavada skraidot ārā, nepieciešams vairāk barības nekā mierīgiem mājas mīluļiem, kas lielāko daļu dienas pavada gulšņājot. Šajā ziņā mūsu četrkājainie draugi neatšķiras no mums, cilvēkiem.

Būtisks faktors ir arī kaķu barības kvalitāte. Jo augstvērtīgāks ir tās sastāvs, jo sātīgāka tā ir un mazāk tās vajag. Attiecīgi lētāka kaķu barība diez vai palīdzēs būtiski ietaupīt, jo tā būs jāizsniedz lielākās porcijās, tāpat tā var nesaturēt visas kaķim nepieciešamās uzturvielas. Zoo veikals Animu piedāvā augstvērtīgas kaķu barības. Pateicoties to kvalitatīvajam sastāvam, īpaši jāizceļ Virbac kaķu barība un Josera kaķu barība.

Kaķim dod kārumu

Virbac barība – vairāk proteīna, mazāk ogļhidrātu

Virbac barības sastāvā lielākoties ir gaļa, jo mūsu kaķi ir gaļēdāji. Tādēļ Virbac kaķu barībā ir par vidēji 40% mazāk ogļhidrātu un par 25% vairāk proteīna, nekā citās līdzīgās kaķu barībās. Virbac barība kaķiem iedalās divos veidos: ikdienas barība jeb fizioloģiskā barība un diētiskā barība, kas nepieciešama konkrētu veselības problēmu risināšanai. Šādas barības iegādāties piedāvā Animu veterinārās aptiekas – zoo veikali desmit Latvijas pilsētās.

Piemēram, Virbac HPM Adult Cat Neutered Wet mitrā barība kaķiem ir īpaši piemērota kastrētiem kaķiem un dzīvniekiem ar noslieci uz aptaukošanos, bet Virbac HPM Cat Adult Neutered sausā kaķu barība palīdzēs uzturēt kaķa urīnizvadceļu veselību, kā arī mazināt zobakmens veidošanos.

Josera barība – Super Premium kvalitāte par draudzīgu cenu

Visas Josera kaķu barības satur kaķiem nepieciešamās taukskābes, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, kas palīdz uzturēt veselīgu imūnsistēmu, veicina gremošanu, kā arī stiprina kaulus un muskulatūru. Turklāt Josera barībās izmantotās sastāvdaļas tiek rūpīgi izvēlētas, lai garantētu maksimāli labu garšu un kvalitāti. Tās nesatur mākslīgus aromatizētājus un konservantus, tāpēc vari būt drošs, ka, izvēloties Josera, nodrošināsi savam kaķim veselīgu un sabalansētu uzturu.

Daudzi kaķi iecienījuši Josera Super Premium DailyCat barību, kas ir piemērota ikdienas ēdināšanai istabas un āra kaķiem. Savukārt alerģisku vai jutīgu kaķu saimnieki atzinīgi novērtē Josera Super Premium Marinesse bezgraudu sauso barību, kas ir īpaši piemērota kaķiem ar noslieci uz barības alerģijām.

Cik kalorijas dienā sadedzina kaķis?

Līdzīgi kā cilvēkam, arī kaķim ikdienā nepieciešamo kaloriju daudzums ir ļoti atkarīgs no viņa dzīves veida un fizisko aktivitāšu regularitātes. Ļoti aktīvs kaķis dienā var sadedzināt aptuveni 80 kaloriju uz kilogramu ķermeņa svara, bet lēnīgs gulšņātājs – tikai apmēram 60 kalorijas uz kilogramu. Tomēr uz kaķu barības iepakojumiem kaloriju skaits parasti nav norādīts. Tā vietā augstvērtīgu barību ražotāji sniedz rekomendācijas ieteicamajai barības diennakts devai. Jāņem vērā, ka arī šī informācija attiecas tikai uz vidējo nepieciešamo kaloriju daudzumu un nav akmenī cirsta, jo katra kaķa vajadzības ir individuālas.

Virbac HPM mitrā kaķu barība 85g iepakojumā

Piemērs: mitrā kaķu barība

Virbac HPM Adult Cat Neutered Wet ieteicamās diennakts barības devas:

Kaķa svars Virbac HPM Adult Cat Neutered Wet 85g / 24h
Mazāk aktīvs kaķis / iekštelpās Kaķis ārā un iekštelpās
2kg 1 paciņa 1.5 paciņas
3kg 1.5 paciņa 2 paciņas
4kg 2.5 paciņas 2.5 paciņas
5kg 3 paciņas 3 paciņas
6kg 3.5 paciņas 4 paciņas
7kg 4 paciņas 4.5 paciņas
8kg 4.5 paciņas 5 paciņas
9kg 5 paciņas 5.5 paciņas
10kg 5.5 paciņas 6.5 paciņas

Josera Super Premium Daily Cat

Piemērs: sausā kaķu barība

Josera Super Premium DailyCat ieteicamās diennakts barības devas:

Kaķa svars Josera Super Premium DailyCat / 24h
2-3kg 25 – 40g
3-4kg 40 – 55g
4-5kg 55 – 70g
5-7kg 70 – 100g
7-10kg 100 – 130g

Sausā barība kaķiem nodrošina vairāk enerģijas nekā mitrā kaķu barība, tāpēc dzīvniekam tās nepieciešams ievērojami mazāk. To uzskatāmi var redzēt, salīdzinot diennakts devas abās augstāk redzamajās tabulās. Citas sausās barības priekšrocības vari uzzināt mūsu rakstā “Kāpēc kaķiem un suņiem ir jāēd sausā barība?”

Ārā dzīvojošs lauku kaķis dienā vidēji noķer 5-6 peles. Tomēr viņš neēd tās visas uzreiz, bet atkarībā no medību veiksmes – visas dienas garumā. Tas var būt viens no iemesliem, kādēļ arī mūsu mājas kaķi bieži vien nevis izēd visu barības bļodu uzreiz, bet iztukšo to vairākos piegājienos un sadala barību mazākās porcijās. Tādēļ optimālai vienas ēdienreizes porcijai vajadzētu atbilst peles lielumam. Tas ir pietiekami, lai kaķis būtu paēdis un tā gremošanas sistēma varētu barību efektīvi pārstrādāt. Ja kaķim tiek iedota bļoda, kurā ieliktais ēdiens atbilst vairāku peļu skaitam, kaķis nevar to visu apēst, bet, ja tomēr apēd, pastāv augsta iespējamība, ka barība tiks atvemta.

Kaķis kokā

Pieaugušu kaķi vēlams barot 3-5 reizes dienā

Lai atdarinātu āra kaķu barošanās regularitāti, vēlams kaķi barot mazās, peles izmēra porcijās piecas (5) reizes dienā. Tomēr reti kuram saimniekam ir tāda iespēja. Tādēļ, ja barošana iznāk retāka un bļoda tiek piepildīta ar rezervi, svarīgi sekot līdzi, lai tajā ievietotā kaķu barība vienmēr ir svaiga un nesabojājas.

Situācijās, kad visu dienu esi prom no mājām, var izmantot automātiskās barotavas, kuras noteiktos laikos izsniegs kaķim atbilstošu barības daudzumu. Zoo veikals Animu piedāvā iegādāties gan automātiskās barotavas ar dozatoru, kā Trixie TX6, gan līdzīga tipa automātiskās dzirdnes (piemēram, Flamingo dzirdne), kas nodrošinās, ka kaķim vienmēr būs pieejams svaigs ūdens.

Kur iegādāties kvalitatīvas kaķu barības?

Veterinārā aptieka un zoo veikals ir labākā izvēle, kad runa ir par augstvērtīgas kaķu barības iegādi. Veterinārajās aptiekās nestrādā vienkārši pārdevēji, bet gan speciālisti ar veterināro izglītību, kuri labprāt palīdzēs piemeklēt piemērotas preces un produktus tieši Tavam mājdzīvniekam, ņemot vērā tā specifiskās vajadzības, kā arī konsultēs dažādos ar dzīvnieka veselību un barošanu saistītos jautājumos. Animu veterinārā aptieka un zoo veikals ir atvērts visiem dzīvnieku draugiem ne vien Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Apskati kaķu barības piedāvājumu – zoo veikals un veterinārā aptieka Animu!

Raksts sagatavots:
Maijs 2023