0

Grozā nav neviena produkta.

Kāpēc kaķēnam un kucēnam vajadzīga īpaša barība?

Dzīvnieku mazuļi aug ļoti ātri, tādēļ viņu organismu augšanai un attīstībai vajadzīgas atbilstošas barības vielas un vitamīni. Sešu mēnešu vecumā kaķēnam jāsasniedz apmēram 75% no pieauguša kaķa svara, bet mazo šķirņu kucēniem 9-10 mēnešu vecumā jāsasniedz apmēram 80% no pieauguša suņa izmēra. Lai nodrošinātu tik ātru augšanu, četrkājainajiem mīluļiem ir jāēd veselīga, sabalansēta un tieši viņu vecumam piemērota barība, kas satur vairāk kaloriju un barības vielu nekā pieaugušu dzīvnieku barība.

Piemēram, kucēns spēj sadedzināt līdz pat divām reizēm vairāk kaloriju nekā pieaudzis suns, tādēļ viņa uztura vajadzības ļoti atšķiras no pieauguša suņa vajadzībām. Veselīgam kucēnam vajag enerģiju ne vien ikdienas spēlēm un rotaļām, bet arī aktīvai augšanai. Arī kaķēnam pirmajā dzīves gadā ir daudz darba, no kuriem galvenais ir strauja augšana.

Barībai jābūt koncentrētai un mazās porcijās

Gan kaķēna, gan kucēna kuņģi ir ļoti mazi. Piemēram, divu mēnešu vecam kaķēnam kuņģis ir vien valrieksta lielumā, tādēļ tam ir jāēd bieži un mazām porcijām. Turklāt, barībai jāsatur visas vajadzīgās barības vielas. Arī kucēns nedrīkst pārēsties, jo viņa vēderiņš vēl ir mazs, tādēļ katrai četrkājaino mazuļu uzņemtajai kalorijai jāsatur noderīgas barības vielas.

Balti kucēni

Ar ko atšķiras pieaugušu kaķu un suņu barība no mazuļiem domātās?

Kvalitatīva kucēnu un kaķēnu barība satur krietni vairāk barības vielas nekā pieaugušo dzīvnieku barība un tā ir veidota tā, lai varētu piepildīt mazos vēderiņus ar vajadzīgajām kalorijām ļoti koncentrētā veidā. Tādēļ šāda barība satur daudz augstvērtīgu olbaltumvielu, kas ir vajadzīgas pareizas augšanas nodrošināšanai, kā arī minerālvielas, piemēram, magniju, kalciju, fosforu, cinku un dzelzi, kas palīdz veidoties spēcīgiem kauliem un zobiem. Tāpat mazo gaļēdāju uzturā īpaši svarīgs ir arī gaļā esošais taurīns un proteīns, kas mazuļiem domātajās barībās ir pievienots lielākās devās. Lai  kucēnu un kaķēnu mazajām mutītēm būtu vieglāk sakošļāt barību, tiem ražotā pārtika veidota no mazākiem gabaliņiem, kas palīdz to labāk sagremot un uzsūkties visām vajadzīgajām barības vielām.

Ja barosi pieaugušu dzīvnieku ar mazuļiem paredzētu barību, radīsi risku, ka tas varētu uzņemt par daudz kaloriju un veidosies aptaukošanās. Savukārt, ja mazulim dosi pieaugušiem dzīvniekiem domātu barību, tas nesaņems visas nepieciešamās barības vielas, kas vajadzīgas augošam organismam. Tādēļ ir svarīgi izvēlēties sava dzīvnieka vecumam atbilstošu barību.

Kad pāriet no mazuļu barības uz pieaugušu dzīvnieku barību?

Barības savlaicīga nomaiņa ir svarīga, jo pieaugušo dzīvnieku barības sastāvs veidots ar mērķi uzturēt pieauguša dzīvnieka organisma veselību, bet mazuļu barību mērķis ir veicināt augšanas procesus un palīdzēt augošam organismam. Attiecīgi, laicīgi neveicot pāreju uz pieaugušu dzīvnieku barību un pārsātinot nobriedušu organismu ar pārāk lielu daudzumu kaloriju un barības vielu, vari būtiski iedragāt dzīvnieka veselību – kaulus, locītavas un citus orgānus, kā arī izraisīt aptaukošanos.

Kaķēns tiek uzskatīts par pieaugušu kaķi, sākot no viena gada vecuma. Savukārt kucēniem šī robeža ir atkarīga no šķirnes īpatnībām. Jo lielākas šķirnes suns, jo vēlāk tas nobriest. Parasti tas notiek 12-18 mēnešu vecumā, bet atsevišķām lielajām šķirnēm – pat 24 mēnešu vecumā. Līdz tam kauli joprojām nostiprinās un organisms turpina attīstīties un tam ir nepieciešams atbalsts ar piemērotu barību.

Tādējādi kaķi parasti var pāriet uz pieaugušo dzīvnieku barību, sākot no 12 mēnešu vecuma, bet suņi, atkarībā no šķirnes, 12-24 mēnešu vecumā. Ja neesi pārliecināts, kurā vecumā nomainīt sava mīluļa barību, konsultējies ar veterinārārstu. Svarīgi ņemt vērā arī to, ka pārejai uz jauno barību jānotiek pakāpeniski, proti, 7-10 dienu laikā, kad ar jauno barību pamazām tiek aizstāta iepriekšējā barība, lēnām palielinot tās proporciju. Tas palīdzēs izvairīties no gremošanas traucējumiem, ļaujot organismam pakāpeniski adaptēties izmaiņām.

Kvalitatīvas kucēniem un kaķēniem piemērotas barības piedāvā ražotāji Virbac un Royal Canin. To produktu klāstā atradīsi barību, kas īpaši pielāgota gan pavisam maziem kaķēniem (1-4 mēneši), kuru organismiem, pārejot no mātes piena uz cieto barību, vajadzīgs papildus atbalsts, gan arī lielākiem kaķēniem un kucēniem. Izvēloties barību kucēnam, pievērs uzmanību, vai tā piemērota Tava suņa šķirnei, jo lielo un mazo suņu šķirņu augšanas temps un uztura vajadzības atšķiras, tādēļ arī ražotāji pielāgo kucēnu barību šo šķirņu vajadzībām.

Neļaujies kārdinājumam pārbarot savu kucēnu vai kaķēnu, cerot, ka tāpēc tas izaugs lielāks! Šādi vari izraisīt ne vien gremošanas problēmas, bet arī attīstības traucējumus un citas nopietnas veselības problēmas. Vienmēr seko norādītajām devām, kas ieteiktas uz iepakojuma vai vetārsta norādījumiem, jo dažādiem dzīvniekiem pat viena vecuma un šķirnes ietvaros var būt atšķirīgas vajadzības, ko ietekmē individuālā vielmaiņa un ikdienas fizisko aktivitāšu daudzums.